Kada dođe veliki dan, shvatićete da život više nikad neće biti skroz isti. Donosimo vam savjete kako treba da se ponašate kada dovodite mačku u vaš dom po prvi put.

Dolazak mačke u dom

mačka-maca-maza

Pustite mačku da istraži svoju novu okolinu.

Dolazak mačke – veliki dan

Kada dođe veliki dan, shvatićete da život više nikad neće biti skroz isti. Idealno bi bilo da po mačku ili mače pođete onog dana kada ćete biti kod kuće kako biste životinju mogli smiriti i upoznati, a takođe i kada će u vašem domu biti što je moguće mirnije.

Prije nego pođete po novog mačijeg člana vaše porodice, provjerite imate li svu hranu i pribor koji će vam trebati za brigu o vašoj mački, jeste li činije za hranu i vodu, ležaj i posudu sa pjeskom smjestili na prikladna mjesta – možda će to privremeno biti u prostoriji sa kojom ćete je prvo upoznati (kada se vaša mačka odomaći, možete sve to premjestiti tamo gde će stalno biti). Konačno, prije nego uzmete korpu ili kutiju za nošenje mačke (nemojte zaboraviti da je obložite novinama) i krenete po nju, provjerite jesu li sva vrata i prozori dobro zatvoreni.

Kada prvi put dođete licem u lice sa svojim mačetom ili mačkom, nemojte je odmah strpati u kutiju za nošenje: odvojite nekoliko minuta i posvetite joj malo pažnje kako bi shvatila da su vaše namere prijateljske, a takođe budite strpljivi dok se prethodni vlasnik oprašta sa njom. Sjetite se da pitate za eventualne savjete, na primjer, po pitanju ishrane ili vrste pijeska na koji je navikla, a tek nakon toga nježno stavite mačku u korpu ili kutiju.

Dok zajedno putujete kući, stvarajte umirujuće zvukove kao odgovor na prestrašeno mijaukanje kojim vaša mačka izražava svoj strah jer ju je nepoznata osoba otrgnula iz sigurnosti doma – sigurno će biti uplašena, pogotovo ako se prvi put vozi automobilom. Međutim, ni u kom slučaju nemojte popustiti porivu i izvaditi je iz korpe kako biste je milovali ili mazili: u najboljem slučaju, dogodiće se haos.

Kada stignete kući, odnesite kutiju ili korpu u prostoriju koju ste privremeno namijenili mački, ali je nemojte pustiti van prije nego skinete kaput, zatvorite vrata i budete spremni posvetiti joj svu svoju pažnju dok čini svoje prve korake u novom domu. Ohrabrite je blagim riječima, ali nemojte je hvatati kako biste je mazili, jer to bi je samo prestrašilo.

Umjesto toga, sjednite i pustite je da istraži svoju novu okolinu. Ako se pokunjeno povuče ili pobjegne do mjesta gdje se može sakriti i osjećati se sigurnom, što je vrlo vjerovatno, ne pokušavajte je izvući odande, već samo čekajte dok ne prevlada njena znatiželja i dok ne skupi hrabrosti da izađe.

Strpljivo gledajte kako istražuje prostoriju, a kad se osjeti dovoljno sigurnom i približi vam se, lagano je pomilujte, ali nemojte praviti nikakve nagle pokrete. Ako ih već sama nije otkrila, i kad stvorite dovoljno povjerenja među vama da je možete podići, odnesite je do posude sa pjeskom i činije za vodu – možda će joj veoma laknuti kad ih vidi – a zatim do njenog ležaja.

Nemojte hraniti svoju mačku dok niste sigurni da se počela osećati kao kod kuće (dobar znak je kada se počne prati, što pokazuje da se osjeća relativno opušteno). Nakon toga, ako ste oboje još uvek raspoloženi za to, mogli biste je upoznati s ostatkom kuće – ali ne sa vrtom – bez žurbe, kako bi imala vremena da istraži svaku prostoriju, a u zavisnosti od veličine vaše kuće, taj bi proces možda bilo mudro rasporediti na nekoliko dana.

Nemojte je puštati samu, već je pratite kako biste bili sigurni da neće pobjeći – ili se zavući u zamrzivač! Na kraju, kad je istraživanje završeno, vratite se u prostoriju iz koje ste zajedno krenuli, a koju bi sad već trebalo smatrati središtem svog novog doma. Kada dođe vrijeme da mače pođe na spavanje, stavljanje termofora ili električne podloge ispod jedne strane ćebenceta tokom prvih nekoliko noći pružiće joj malo umirujuće topline koja osigurava bolji san (i starije mačke bi to mogle cijeniti). Neki ljudi takođe preporučuju da se u blizinu stavi sat – ali svakako isključite alarm – koji će simulisati poznati ritam majčinih otkucaja srca.

Bez obzira koliko je stara vaša nova mačka, najbolje je da je ne puštate napolje barem nedelju dana (u slučaju nervoznih mačaka, tri nedjelje) kako bi imala priliku detaljno da upozna svoj novi dom, u koji bi trebalo da se vraća, makar i samo u vrijeme hranjenja!

Držanje mačke

Mačke zaista imaju mekanu kožu, ali osim ako vaš ljubimac nije mače koje je majka sve do nedavno podizala za vrat – a čak je i njoj to bilo sve teže kako je on dobijao na težini – ne pokušavajte to činiti. Iako podizanje za vrat može, u hitnim situacijama, podstaći refleksnu reakciju koja mačku navede da se ukoči, mače ili mačku nikad ne treba podizati na taj način jer njihova koža jednostavno neće moći podnijeti njihovu težinu.

Prije nego podignete svoju mačku, pokušajte provjeriti je li opuštena – idealno bi bilo da joj polako priđete, sve vrijeme tiho govoreći – i nikad je nemojte zgrabiti. Pravilan način podizanja popustljive mačke koja stoji na tlu je zavući joj ruku ispod grudi, odmah iza prednjih nogu, a potom joj drugom rukom lagano gurnite zadnje noge prema naprijed, te podignite mačku tako da bude u visini vašeg struka.

Na taj će način vaše ruke držati cijelu težinu mačke, a ona će se osjećati sigurno i ugodno. Druga je metoda, koju često koriste sudije na izložbama mačaka, jednom rukom držati prednje noge mačke, a drugu joj staviti ispod stomaka, te tako pažljivo podići mačku.

Nikad nemojte mačku držati na grudima tako da njen stomak i lice budu okrenuti prema gore, kao što biste držali bebu, jer će se u tom položaju osećati ranjivom, a takođe će joj leđa biti neugodno izvrnuta. Umjesto toga, malo prilagodite svoju tehniku podizanja tako da mačka bude uspravna, dok su joj lice i tijelo okrenuti spolja, u istom smjeru kao i vaši, te ćete joj jednom rukom pridržavati zadnji dio tijela (možda će vam biti lakše smjestiti je u pregibu lakta), a drugom ćete nježno, ali čvrsto, obgrliti njene grudi, opet ispod prednjih nogu. Budući da neke mačke ne vole da ih tako ograničavate, bez obzira koliko to nježno činite, ako su okrenute spolja, imate tu prednost da vaše lice neće biti prva meta kandži razdražene mačke.

Vaša mačka i djeca

Ako djecu naučite kako će se pravilno ophoditi prema mački, pobrinućete se za sigurnost oboje, ali će to možda biti teško objasniti vašoj djeci, koja će verovatno biti izvan sebe od uzbuđenja zbog dolaska mačke u kuću. (Obzirnije je prema mački ako djeca ne budu kod kuće kad je prvi put upoznajete sa njenim novim domom.) Zapravo, najbolje je da djeca mlađa od šest godina uopše ne dižu mačku: kosti mačića još uvek su relativno mekane i krhke, a pretjerano entuzijastičan zagrljaj deteta lako bi mogao izazvati frakturu.

Isto tako, maleno dijete sigurno neće moći podnijeti težinu starije mačke, a takođe bi moglo zadobiti ružne ogrebotine dok bijesna mačka pokušava pobjeći svom dobronamjernom mučitelju. Budite svjesni činjenice da bi mačka, ako djeca stalno nepravilno postupaju prema njoj, mogla razviti vrlo agresivne ili nagle obrambene mehanizme ponašanja.

Mačići, koji neće moći dugo odolijevati pozivu na igru, obično će se bolje slagati sa djecom nego starija, nezavisna mačka koja je već stvorila određene navike. Uprkos tome, svom djetetu nastojte da što bolje objasnite da mače mogu lako povrijediti, da ga treba ostaviti na miru da spava kad je umoran, i da njegov rep nije igračka.

Obzirom da je mačija narav znatno drugačija od naše, bilo bi korisno humanizovati mačku dok postavljate pravila ponašanja za malo dijete: na primjer, „Znaš li kako se ljutiš kad si umoran? Pa, mače se isto osjeća, pa ćemo ga neko vrijeme ostaviti na miru da se naspava, a ti ćeš se kasnije igrati s njim.“ Ako su djeca starija, uključite ih u aspekte brige o mački, što će im pružiti osjećaj ponosa i odgovornosti, ali budno pazite na dobrobit svoje mačke i nemojte svu brigu o njoj prepustiti djeci- umjesto toga, preuzmite ulogu nadzornika.

Na kraju, postoje određena pravila koja bi trebalo poštovati ako djeca i mačke žive u istoj kući. Nikad ne ostavljajte dijete koje spava nadomak mačke: mačku će privući toplina bebe, pa bi je nehotice mogla ugušiti. U interesu održavanja zdravlja vašeg djeteta i vaše mačke, objasnite djetetu da nije dobro trljati lice o mačkino, onemogućite pristup hrani za mačke i, najvažnije, pobrinite se da se vaše dijete drži podalje od mačije posude sa pijeskom kako biste izbegli opasnost toksoplazmoze.

Vaša mačka i drugi kućni ljubimci

Mačke i mnoge druge vrste kućnih ljubimaca mogu skladno da žive zajedno, ali samo u određenim okolnostima. Mačka će sve što je manje od nje nagonski smatrati potencijalnim plijenom, a takav se stav neće promeniti sa udomljivanjem, pa se pobrinite da akvarijum za ribice i kavezi miševa, hrčkova i ptica, budu nedostupni mačkama, inače bi moglo doći do masakra.

Mače će se dobro uklopiti u društvo mačaka i pasa koji već postoje u domaćinstvu, kod kojih bi moglo pobuditi zaštitničke nagone. U slučaju da u domaćinstvu već postoji mačka, ona će tolerisati ili ignorisati mače, a pas će s vremenom razviti sklonost prema njemu, čak i ako, što se obično događa, mače na kraju postane šef. Međutim, do poteškoća može doći ako starija mačka stigne u domaćinstvo u kom već živi odrasla mačka ili pas koji će pridošlicu tipično smatrati pretnjom.

Budući da će zasigurno biti oprezna, nova mačka će verovatno izbjegavati kontakt, a ukoliko je ranije imala loših iskustava sa psima, veza nikad neće biti uspostavljena. Što je pas manji, to će problematičnija biti koegzistencija jer prirodni status određen veličinom neće biti jasan.

Dovođenje mačijeg „uljeza“ u domaćinstvo u kom već postoje drugi ljubimci u početku će biti prilično napeto, uz mnogo režanja, siktanja, duvanja i kostrešenja, ali sa vremenom, strpljenjem i primjenom određenih strategija, vaši bi kućni ljubimci morali da počnu da se tolerišu, ako ne i da uživaju u uzajamnom druženju u vašem – njihovom – domu.

• Postojeće kućne ljubimce držite podalje od novog tako što ćete ih zatvoriti u drugu prostoriju sve dok pridošlicu propisno ne upoznate sa svojim domom.
• Budući da je zajednički, „porodični“ miris izrazito važan za osjećaj sigurnosti mačaka i pasa, tokom odvojenog vremenskog perioda stavite ćebence ili jastuk na kom je jedan od ljubimaca sjedio u prostor drugoga kako bi upoznali lične mirise jedno drugog.
• Nadzirite upoznavanje vaših kućnih ljubimaca (psa držite na uzici) i nemojte ih ostavljati nasamo (opet ih odvojite u zasebne prostorije) barem nekoliko nedjelja, dok ne budete sigurni da su prihvatili jedno drugo i da se neće sukobiti.
• Hranite ih u različitim dijelovima doma. Možda će potrajati dvije ili više nedjelja dok ne budu dovoljno opušteni da jedu zajedno, a čak ih ni nakon toga nemojte prisiljavati da jedu iz iste činije.
• Svoju pažnju ravnomjerno rasporedite između njih: obzirom da novu mačku treba umirivati, mogli biste raspiriti mržnju postojećeg ljubimca ako ga navedete da se osjeća zapostavljenim zbog pridošlice.

Izvor: zivotinje.rs