Udruženje za pravnu zaštitu životinja Animalex na svom je Facebooku objavilo potresne fotografije ubijene mačke.

‘Sinoć su nam na mejl stigle ove jezive fotografije. Mače zatučeno štapom do smrti. Razlog – smetalo je počiniteljici iz samo njoj znanih razloga. Sve je prijavljeno policiji koja je odmah izašla na mjesto događaja, prema informacijama koje smo dobili, istražne radnje su u tijeku, a tijelo je poslano na obdukciju”, stoji na Faceboook stranici udruženja Animalex uz objavljene fotografije.

Uznemirujuće fotografije:

pretučeno mače

Izvor: ANIMALEX-Udruga za pravnu zaštitu životinja

“Ovo se dogodilo sinoć oko 20 sati. Žena u tridesetim godinama ubila je mačku. Zatukla ju je štapom, stavila u vreću i bacila u smeće. Vlasnica mačku nije konkretno vidjela kako žena ubija mačku, no vidjela je kako ona prilazi kući, a kasnije je našla mačku u vreći mrtvu. Vlasnica mačke je pozvala policiju koja je došla. Kontaktirala je i nas i poslala nam fotografije kako se sve ne bi zataškalo, kako to obično biva. Policija je izašla na teren, a mačkino tijelo se šalje na obdukciju, a bit će predana i prijava Državnom odvjetništvu. I dalje ćemo pratiti taj predmet kako bi se došlo do presude. Mi svako malo zovemo i provjeravamo kako se ovakvi slučajevi ne bi zataškali”, rekla je Ban Krošelj za Net.hr.

Kazne za počinitelje ovakvih zlodjela su male i njačešće se sve završava sa uslovnom kaznom.  U prekršajnim postupcima propisane su novčane kazne koje mogu doći i do 50 ili 80 hiljada kuna. Ipak, u ovom slučaju se radi o kaznenom postupku, za kojeg je propisana kazna zatvora do jedne godine, prema Kaznenom zakonu, članak 205. stavak 1.

‘Ko usmrti životinju bez opravdanog razloga ili je teško zlostavlja, nanosi joj nepotrebne boli ili je izlaže nepotrebnim patnjama, biće kažnjen  kaznom zatvora do jedne godine’, stoji u Kaznenom zakonu.

Ban Krošelj ističe i da je udruga Animalex kroz svoj rad stekla puno iskustava u pisanju prijava, edukaciji građana i tjeranju postupaka, a taj rad žele nastaviti i u budućnosti.

Ovim putem im šaljemo punu podršku i nadamo se da se ovakve monstruozna dijela neće ponavljati.

Sve je prijavljeno policiji koja je odmah izašla na mjesto događaja, a istraga je još uvijek u toku.

 

Izvor: Net.hr, ANIMALEX-Udruga za pravnu zaštitu životinja