Ribice su veseli podvodni drugari koji će sigurno usrećiti vaše mališane i napravite pravi mali raj u vašem domu. Ako se prvi put susrećete sa ovim životinjicama, potrebno je da naučite nekoliko stvari o njima koje će vam sigurno koristiti.

Za početak nabavite odgovorajaući akvarijum i ukrasite ga sa biljem. Imajte u vidu da ribice dužine 3 do 4 cm zahtijevaju 3-5 litara vode.

Prije nego što se odlučite da nabavite ribice, potrebno je dobro proučiti vrstu koju želite da nabavite, njene potrebe, navike, kompatibilnost sa drugim vrstama i sl. Najbolje bi bilo da za prvi put nabavite otpornije i izdržljivije vrste ribica. Nemojte zaboraviti da je neophodno da im pružite najbolje moguće uslove.

Koje su to najbolje ribice za prvi akvarijum?

Zlatna ribica

zlatna ribica

Zlatna ribica – jedna od najpopularnijih akvarijumskih ribica

Jedna od najtraženijih akvarijumskih vrsta, vrlo zahvalna vrsta koja dobro podnosi sva godišnja doba bez grijanja. Potiče iz Kine i može živjeti do 45 godina u dobrim uslovima.  (prosječna starost 10-20 godina).  U prirodi može da naraste i do 30 cm, a u akvarijumu  do 15 cm.  Zlatne ribice se preporučuju početnicama, jer su lake za održavanje, potrebno im je dosta kiseonika. Zlatne ribice jedu biljnu i životinjsku hranu, pored klasične riblje hrane i komadiće brokule, krastavca, jabuke i kuvane riže. Vrlo su miroljubive i društvene pa možete slobodno nabaviti više ribica. Uz njih je poželjno držiti neku od vrsta koje žive na dnu kako bi se održavala čistoća.  Ako se pravilno brine o njima, mrijeste se i do nekoliko puta godišnje. Odrasla ženka u jednom mrijestu izbacuje  od 2000 do 3000 jajašca.

Glavoč

Ova ribica najviše vremena provodi na dnu akvarija, te je pogdna za suživot sa drugim vrstama. Ne zahtijeva zagrijani akvarijum, čisti alge s kamena i usisava otpadne organizme pa ima i važnu ulogu u održavanju samog akvarijuma. Može živjeti oko tri godine.

Skalar

najbolje-ribice-za-prvi-akvarijum

Skalar

Skalari su jedna od najpopularnijih vrsta ribica. Lijepe, gracioznog držanja i veoma interesantnog ponašanja. Roditeljska briga skalara jedan je od najlepših prizora u akvaristici. Ove ribice pripadaju grupi svaštojeda i žive na temperaturama između 24 i 29 stepeni. Zahtijevaju dublji akvarijum što se može lako zaključiti po njihovom ponašanju. Dobro se osjećaju, ako su ratoborne, a nova voda im je potrebna,  ako se ponašaju previše mirno. Potrebno ih je držati u grupama, a ne pojedinačno.

Botia

Botia je ribica koja je veoma važna za održavanje čistog akvarijuma budući da se hrane otpacima sa dna. Vrlo atraktivnog izgleda, po tijelu imaju žuto-narančaste prugice sa crnim crtama. Zbog svog zanimljivog izgleda veoma su popularne među akvaristima. Žive na dnu zagrijanog akvarijuma (23-28 stepeni) i traže besprijekorno čistu vodu. Mogu živjeti gotovo 20 godina i narasti do 30, 40 cm. Druželjubive su pa su pogodne za život  sa drugim ribicama.

Sabljonoša

Sabljonoše ili mačkonoše su tropske ribice, porijeklom Južne Amerike. Vrlo su jednostavne za održavanje i idealne za početnike. Ovo su miroljubive i društvene ribice koje žive u jatima. Mogu živjeti oko 5 godina, rastu do 15 cm. Najbolje se osjećaju pri temperaturi od 25 stepeni  i u akvarijumima sa mnogo zelenila i mnogo prostora za plivanje. Ženke mogu okotiti do 150 mladih, a starije ženke mogu promijeniti pol. Ženke se mogu preobraziti u mužjake, ali mužjaci u ženke ne. Ova  pojava još uvijek nije u potpunosti medicinski razriješena. Ne brinu se o mladima, najbolje bi bilo da ih premjestite u poseban akvarijum kako ih roditelji ne bi pojeli.