Oni ne plaču, ne kukaju, ne zatvaraju se u svoju sobu i ne kriju pod jorganom. Oni ne mogu da nam se požale kako se osećaju, ali to ne znači da ne osjećaju tugu.

5 znakova da je vaš pas tužan

Oni ne plaču, ne kukaju, ne zatvaraju se u svoju sobu i ne kriju pod jorganom. Oni ne mogu da nam se požale kako se osećaju, ali to ne znači da ne osećaju tugu i ne znači da ne mogu da obole od depresije. Psi to svojim ponašanjem pokazuju. U nastavku neki od simptoma koji mogu da ukažu da je vaš pas poprilično tužan.

Ukoliko pas oboli od depresije nedostajaće mu interes za stvarima i aktivnostima koje je dotad obožavao.

1. Pokunjenost

Ukoliko pas oboli od depresije nedostajaće mu interes za stvarima i aktivnostima koje je dotad obožavao. Najčešći znakovi su letargija, neaktivnost i pokunjenost. Ostali znakovi uključuju tužan pogled, glavu prema dole, spušten rep ili između nogu, te spuštene uši.

2. Prehrana

Depresivni psi obično jedu manje hrane ili piju manje vode. Rjeđe će se dogoditi da pas počne agresivno da jede i da moli za još više hrane, ali i to može biti jedan od znakova.

3. Spavanje

Psi u prosjeku spavaju 14 sati dnevno. Zapravo se radi o nekoliko dremeža tokom dana, ali ako vaš pas sve teže ustaje iz kreveta, to bi mogao biti problem. To je obično povezano sa neaktivnošću pa pokušajte to promijeniti i držati svog psa što aktivnijim.

4. Agresivno i destruktivno ponašanje

Ono uglavnom zahvata dotad mirnije pse, što upućuje na činjenicu da vaš ljubimac ne dobija dovoljno fizičkih aktivnosti i pažnje.

5. Lutanje i uznemirenost

Misli se, prije svega, na onu po kući, kada se čini kao da vaš ljubimac traži nekoga ili nešto. Uz to, takvo je ponašanje često povezano s cviljenjem ili uzdisanjem.

Dobra vijest je da je depresija kod pasa prolazna, baš kao i kod ljudi. Kroz par dana ili nedjelja, pas će se oporaviti. Zapamtite, dok jede, pije vodu i obavlja nuždu redovno, to nije veliki problem.

Izvor: blic.rs (Magazin Pas)