Čau-čau je odan i privržen vlasniku, nepovjerljiv prema strancima i dobar čuvar. Umiljat je, miran i rijetko laje. Oprezan je i rijetko će učitini nešto protiv svoje volje.

Čau-čau: Odan i umiljat pas

čau-čau-pas-psi-chow-chow

Zbog njegove guste dlake poželjno je svakodnevno četkanje.

ČAU-ČAU – KARAKTERISTIKE

Čau-čau je odan i privržen vlasniku, nepovjerljiv prema strancima i dobar čuvar. Umiljat je, miran i rijetko laje. Oprezan je i rijetko će učitini nešto protiv svoje volje. Ne voli vodu.

DRESURA

Potrebna mu je rana socijalizacija kako bi razvio uravnotežen temperament. Vlasnik treba da ima strog autoritet i da nametne svoj dominantni položaj, kako bi pas postao odan i poslušan. U suprotnom, pas preuzima ulogu vođe i postaje samovoljan, neposlušan i biće nemoguće dresirati ga.

ZDRAVLJE

Od zdravstvenih problema najčešće se javljaju poremećaj očnog kapka, dispazija kukova, kancer želuca i infekcija uha.

Pročitajte: Namirnice koje nikako ne smijete davati vašem psu.

IZGLED I NJEGA

Veoma snažan i mišićav pas ponosnog držanja, sa bogatom dlakom zbog koje podsjeća na lava. Ima jednobojno krzno koje može biti crno, crveno, plavo, krem ili jelenje boje. Može biti kratkodlaki i dugodlaki, koji je rasprostranjeniji. Njegov plavi jezik je ono što ga posebno izdvaja od drugih rasa.

Može da živi u stanu ako mu se pruži svakodnevna šetnja i malo aktivnosti. Treba uzeti u obzir da ne podnosi visoke temperature i umije prilično da hrče. Zbog njegove guste dlake poželjno je svakodnevno četkanje, a kupanje samo dva do tri puta godišnje jer sam održava higijenu lizanjem, pa je vrlo čist i bez mirisa. Dosta se linja.

ŽIVOTNI VIJEK

Životni vijek čau-čau je oko 15 godina.

Izvor: mezimci.rs

Pročitajte karakteristike drugih pasmina:

Sibirski haski

Mops

Doberman

Čivava