Čivava je izrazito živahan pas koja se osjeća kao gospodar svoga svijeta i ničega se ne plaši. Vrlo je inteligentan, umiljat i privržen vlasniku.

ČIVAVA – KARAKTERISTIKE

Čivava je izrazito živahan pas koja se osjeća kao gospodar svoga svijeta i ničega se ne plaši. Vrlo je inteligentan, umiljat i privržen vlasniku. Ima prodoran lavež kojeg često i koristi, pa je i dobar čuvar. Prosječno živi 10-13 godina.

čivava

Čivava spada u inteligentne pse koji lako uče.

DRESURA

Ponekad ih je malo teže dresirati, ali ipak spadaju u inteligentne pse koji lako uče i reaguju na strog, ali nježan (pozitivan motivacioni) trening. Takođe, može biti poteškoća prilikom učenja čivave gde treba da vrši nuždu.

ZDRAVLJE I IZGLED

Iako su generalno zdrave, zdravstveni problemi koji se mogu se javiti kod čivava su: reumatizam, iščašenje koljena, prehlada, problemi sa desnima, bolesti očiju, sklonost ka gojenju.

Čivava može biti visoka od 16 do 20 centimetara, a teška od 0,9 do 3 kilograma, što je čini najmanjom rasom. Glava im je zaobljena, uši velike, oči krupne i okrugle. Dlaka može biti kratkodlaka i dugodlaka, i može se javiti u bilo kojoj boji.

Pročitajte: Namirnice koje nikako ne smijete davati vašem psu.

NJEGA

Kratkodlake čivave je dovoljno povremeno četkati ili jednostavno trljati njihovu dlaku parčetom vlažne tkanine. Dugodlake čivave treba svakodnevno četkati mekom četkom. Oba tipa treba kupati jednom mjesečno, pazeći da im ne uđe voda u uši. Nokte skraćivati, a uši čistiti. Čivava se prosječno linja. Obično ne podnose hladnoću i lako gube tjelesnu toplotu.

Izvor: mezimci.rs

Pročitajte karakteristike drugih pasmina:

Sibirski haski

Mops

Doberman