Pitanje “Da li pse treba da oblačimo?” često nailazi na oprečna mišljenja i žučne rasprave. Otkrivamo da li je zaista potrebno da oblačite vaše ljubimce. Koje rase pasa to uistinu zahtijevaju?

Vlasnici pasa imaju najčešće imaju oprečna odgovore na pitanje “Da li pse treba da oblačimo?”.  Kada je riječ o oblačenju pasa i dok su jedni protiv toga i smatraju da psima nije potrebna nikakva odjeća ni kao zaštita, a kamoli kao modni dodatak, pristalice oblačenja pasa reći će kako je to praktično, korisno i lepo. Kaputi ili džemperi nisu potrebni svim vrstama pasa  kako bi ih zagrijali. Dodatna toplina je potrebna pasmina sa kratkom dlakom, starijim psima, štencima i psima sa određenim medicinskim problemima.  Kada birate odjeću za svog psa pazite da ona adekvatno pokriva vrat i stomak, a takođe omogućava zaštitu od vrata do repa.

Da li pse treba da oblačimo?

Određenim pasminama potreban je dodatni zaštitni sloj tokom zimskih mjeseci

Neki psi nikako ne mogu da se naviknu na ideju o nošenju džempera kojeg ste tek kupili, protestuju na sebi svojstven način, “zamrzavnje u mjestu i slično. Pokušajte obući jaknicu vašem psu nekoliko minuta prije odlaska vani kako bi se pas navikao.

Da li pse treba da oblačimo?

Često čujemo rečenicu: Velikim pasminama nije potrebna odjeća. Istina je da neke vrste pasa kao što je sibirski haski imaju gustu dlaku i deblje krzno i odlično podnose niske temperature.  Pasmine kao što je doberman mogle bi koristi dodatni topliji sloj odjeće.

Na šta da obratimo pažnju prilikom kupovine odjeće za pse?

Da li treba da oblačimo pse?

Vodite se parolom udobno i toplo

Prilikom kupovine kaputa za vašeg psa pazite da materijal udoban, bez bespotrebnih detalja i po mogućnosti otporan na vodu.

Kako izmjeriti psa?

Izmjerite svog psa na adekvatan način prije nego što kupite kaput za zimske dane.

Evo kako: Dok pas  stoji, izmjerite metar trakom dužinu od vrata (gdje se nalazi ogrlica) pa do repa. Takođe, izmjerite obim grudi.

 

Kažite nam: Da li vaš pas nosi kapute, džempere ili drugu zaštitnu odjeće u zimskim mjesecima?