Dalmatinac je umiljat, aktivan, zabavan i osjećajan pas. Odlikuju ga i snaga, izdržljivost i brzina. Dobar je čuvar, moguće ga je obučiti za lov, ali i za pratnju slijepih osoba. Pasmina je dobila ime po hrvatskoj pokrajini, Dalmaciji, za koju se vjeruje da je izvorno mjesto dalmatinskog psa.

Dalmatinac: Zabavan i umiljat pas

dalmatinski-pas

Dalmatinac je srednje veliki, elegantan pas, prepoznatljiv po bijeloj dlaci sa karakterističnim crnim mrljama.

DALMATINAC – KARAKTERISTIKE

Dalmatinac je umiljat, aktivan, zabavan i osjećajan pas. Odlikuju ga i snaga, izdržljivost i brzina. Dobar je čuvar, moguće ga je obučiti za lov, ali i za pratnju slijepih osoba. Pasmina je dobila ime po hrvatskoj pokrajini, Dalmaciji, za koju se vjeruje da je izvorno mjesto dalmatinskog psa.

DRESURA

Zna da bude dominantan i pokušaće da preuzme ulogu vođe. Loše ponašanje nikad ne zaboravljaju i ne opraštaju, pa ih ne bi trebalo kažnjavati na grub način i bez prijeke potrebe.

ZDRAVLJE

Skloni stvaranju mokraćnog kamenja, pa treba posvetiti posebnu pažnju njihovoj ishrani od najranijeg uzrasta. Često može nastati i gluvoća na jednom ili oba uha.

Pročitajte: Namirnice koje nikako ne smijete davati vašem psu.

IZGLED I NJEGA

Dalmatinac je srednje veliki, elegantan pas, prepoznatljiv po bijeloj dlaci sa karakterističnim crnim mrljama. Dalka je kratka, oštra i gusta. Tijelo je snažno i mišićavo. Uši su priljubljene uz glavu i mogu biti u raznim kombinacijama crne i bijele. Rep je snažan i sužava se prema vrhu i lagano je zakrivljen prema gore. Naraste oko 50-60 cm, a težina mu može biti oko 25-30 kg.

Lako ga je njegovati i ima izrazito dobar smisao za čistoću. Njegovu dlaku je poželjno povremeno četkati kako bi se pokupila opala dlaka. Dalmatinci su veoma energični pa je njihova potreba za aktivnostima prilično velika.

ŽIVOTNI VIJEK

Prosječni životni vijek ove rase je 11-13 godina, mada mogu živjeti i do 18 godina.

Izvor: mezimci.rs

Pročitajte karakteristike drugih pasmina:

Sibirski haski

Mops

Doberman

Čivava

Čau-čau