Doberman je snažan i neustrašiv, uvijek spreman za akciju i odličan izbor za porodičnog psa.

DOBERMAN – KARAKTERISTIKE I IZGLED

Doberman je neustrašiv, lojalan, temperamentan, svestran porodični pas. Ova pasmina  spada u srednje velike rase pasa, prepoznatljiv je po svojoj elegantnoj i atletskoj građi tijela. Standardi za težinu ne postoje, pas mora imati dovoljnu kilažu zarad optimalne kombinacije snage, izdržljivosti i brzine. Mužjaci uglavnom teže između 34-45 kg, a ženke oko 41 kg.

Riječ o porodičnom psu koji se odlično slaže sa ljudima, ali najčešće  se posebno vežu za jednog člana.  Budući da vole ‘akciju’  ne preporučuju se ljudima koji puno rade i nisu u mogućnosti da im posvete dovoljno pažnje. Ovaj pas ima mnogo energije i potrebne su mu intenzivne šetnje i istrčavanja. Važno je da od  samog početka bude okružen drugim ljudima i životinjama kako bi se na vrijeme socijalizovao. Ima izraženu zaštitničku crtu te stoga umije biti neprijateljski nastrojen prema strancima.

Važno ih je na vrijeme socijalizovati

Dobermani su dobre naravi, ekstremno lojalni, visoko inteligentni i lako se dresiraju. Oni lako mogu da nauče da poštuju i štite svoje vlasnike pa se zato smartaju odličnim čuvarima.

PORIJEKLO

Rasa je nastala u Njemačkoj krajem 19. vijeka. U cilju stvaranja  inteligentnog psa čuvara sredinom 19. vijeka rađeno je ukrštanje rotvajlera, njemačkog pinča, vajmarskog ptičara, engleskog hrta i mančesterskog terijera i tako je stvorena pasmina doberman.  Ime su dobili po inicijatoru ukrštanja – Louisu Dobermannu, porezniku koji je stvaranjem dobermana želio stvoriti psa čuvara  koji će svojim karakteristikama ljude poput njega štititi od razbojnika. Prvi put nova pasmina predstavljena je na izložbi pasa održanoj 1876. godine. Kroz istoriju ovaj pas imao je ulogu čuvara i psa tragača. Danas su vjerni pratioci policije, ali i porodični mezimci.

Kroz istoriju ovaj pas imao je ulogu čuvara i psa tragača

ZDRAVLJE I NJEGA

Preporučuje ih se držati u kući ili stanu. Tijelo im je prekriveno kratkom dlakom koja se lako održava.  Teško podnose niske temperature te ih se ne bi smjelo (pogotovo zimi) držati na otvorenom.  Zbog kratke dlake treba ih utopliti tokom zimskog perioda. Njega dlake je minimalna. Pročitajte: Da li pse treba da oblačimo?

Najveća mana ove pasmine je kratak životni vijek- Dobermani žive između osam i 12 godina.

ZANIMLJIVOSTI: Tokom Drugog svjetskog rata doberman je postao zvanična rasa ratne vojne mornarice SAD.

 

Kažite nam: Kakva su vaša iskustva sa ovom pasminom?