Džek Rasel je enrgičan pas koji voli fizičku aktivnosti. Ovaj psu je potreban vlasnik koji će mu posvetiti vrijeme i voditi ga u duge šetnje.

DžEK RASEL – KARAKTERISTIKE I IZGLED

 

Džek Rasel ima glatku, oštru ili izlomljenu dlaku. Pretežno je bijele boje, sa crnim ili braon “mrljama” u predjelu glave i očiju.  Spadaju u male rase, ali uprkos tome spadaju u odlične skakače. Ovi terijeri mogu da skoče i do metar i po u visinu. Trenutni rekord za najviši skok jednog džek rasela iznosi 1,98 metara u visinu.

Prosječna visina mužijaka je je 25 do 38 cm, dok su ženke po pravilu niže od njih.

džek-rasel

Džek rasel u odnosu na svoju veličinu, može najviše da skoči od svih rasa. 

Životni vijek ovim terijerima je u prosjeku između 14 i 20 godina.

Ovi psi su odani, veseli, živahani i veoma umiljati. Njegovi vlasnici potvrdiće da je pažljiv i zabavan, da uživa u igrama i igračkama, druželjubiv i voli djecu.

Džek rasel terijer vrlo brzo uči zbog čega je omiljen kao pas koji je u stanju izvesti razne trikove, kao pas kojega viđamo u filmovima. Među njima su najpoznatiji Maks koji je tumačio ulogu Majla u filmu “Maska”, i Agi koji je glumio u filmskom ostvarenju “Glumac”.

Ukoliko ga dovoljno ne šetate, postaće nestašan i destruktivan. Lako će da preskoči ogradu ili brzo pronađe rupu kroz koju može da šmugne. Često kažu da džek rasel nije za svakog. Njima je potreban vlasnik koji će znati kako da se postavi kao vođa. Morati biti jaki i istrajni kako bi vas pas ne bi postao previše teritorijalan, zaštitnički nastrojen i agresivan prema drugim psima.  Veoma su društveni i rado će provoditi vrijeme sa drugim psima, ali potrebna im je pravilna socijalizacija zbog izraženog lovačkog instinkta.

 

Pročitajte:  Štenci u fokusu

PORIJEKLO

Ova rasa nastala je tokom 19. vijeka u Engleskoj i pripadaju terijerima. Nastali su ukrštanjem fox terijera sa drugim domaćim rasama i u početku su se koristili za lov. Zahvaljujući svojoj energiji, pokretljivosti i inteligencija postali su veoma popularni i interesovanje za njima raste iz dana u dan. U toku 20. vijeka razvila su se dva tipa ove  pasmine: viši sa kraćim tijelom, niži sa dužim tijelom. U zavisnosti od tipa razlikuje se i njihova dlaka. 

 

ZDRAVLJE I NJEGA

Ovi psi mogu živjeti u stanu, ali su im potrebne duge šetnje. Važno da svaki dan imaju dovoljnu količinu fizičke aktivnosti. Dvorište ispred kuće savršeno mjesto za njihovo rastrčavaje i igru.  Obezbjedite im dovoljno fizičke aktivnosti.  Uz pravilnu njega, ovi terijeri nisu skloni čestim oboljenjima.

Umjereno se linjaju i potrebno im je četkanje do tri puta nedjeljno.

 

ZANIMLJIVOSTI: Ova rasa dobila je ime po svešteniku Džonu Raselu jpočetkom 19. vijeka. Legenda kaže da je Rasel na koledžu u engleskom gradu Egzeteru vidio mlekara koji sa sobom vodio malog bijelog psa sa tamnim mrljama preko očiju, uspravnih ušiju i repa.

Pogledajte video:

Pročitajte karakteristike drugih pasmina:

Sibirski haski

Mops

Doberman

Maltezer