Engleski buldog je poslušan, osjećajan, nježan i veseo pas. Veoma je privržen porodici u kojoj živi. Djeluje agresivno, ali je veoma plemenit i prijateljski nastrojen.

Engleski buldog je srednje veliki pas mišićavog i zdepastog tijela.

ENGLESKI BULDOG – KARAKTERISTIKE

Poslušan, osjećajan, nježan i veseo pas. Veoma je privržen porodici u kojoj živi. Djeluje agresivno, ali je veoma plemenit i prijateljski nastrojen.

DRESURA

Inteligentni su i spremni da udovolje vlasniku. Međutim buldog zna da bude tvrdoglav, a ponekad može pokuša da vrši dominaciju nad svojim vlasnicima. Potrebna im je rana socijalizacija jer štenci koji se nisu navikli i družili sa drugim psima mogu kasnije postati agresivni prema njima.

ZDRAVLJE

Zdravstveni problemi koji se mogu javiti kod ove rase su: displazija kuka, srčani problemi, rak, respiratorni problemi, alergije.

Pročitajte: Namirnice koje nikako ne smijete davati vašem psu.

IZGLED I NJEGA

Engleski buldog je srednje veliki pas mišićavog i zdepastog tijela. Glava mu je široka sa izbačenom donjom vilicom, što im daje grub i ljut izgled. Dlaka je kratka, gusta i ravna, a može biti bijela, crveno-crna, blijedo žuta ili tigrasta.

Dosta je lijen, ali radi njegovog zdravlja neophodno mu je svakodnevno kretanje i vežba. Odgovara mu život u stanu, ali dosta balavi i glasno hrče. Povremeno četkanje i češljanje se preporučuje, kao i čišćenje nabora između kože. Umjereno se linja.

ŽIVOTNI VIJEK

Životni vijek engleskih buldoga je od 8 do 12 godina.

Izvor: mezimci.rs

Pročitajte karakteristike drugih pasmina:

Sibirski haski

Mops

Doberman

Čivava