Entropija predstavlja poremećaj položaja očnog kapka kod pasa. Kod ovog poremećaja, dolazi do uvrtanja ivica očnog kapka prema očnoj jabučici. Kada se uvrne, kapak svojim trepavicama i kožnim dlačicama nadražuje rožnjaču, što može dovesti do velikih problema sa očima psa. Uzroci ove pojave mogu biti genetske prirode i neurološke prirode.

Entropija kod pasa

Entropija predstavlja poremećaj položaja očnog kapka kod pasa. Kod ovog poremećaja, dolazi do uvrtanja ivica očnog kapka prema očnoj jabučici. Kada se uvrne, kapak svojim trepavicama i kožnim dlačicama nadražuje rožnjaču, što može dovesti do velikih problema sa očima psa. Uzroci ove pojave mogu biti genetske prirode i neurološke prirode. Takođe, postoje rase pasa koje su sklonije ovoj pojavi kao što su šar-pei, čau-čau, mops, labrador retriver, koker španijel, bernandinac itd. Entropija se obično javlja na oba oka, i na gornjem i na donjem kapku. Najčešće može da se uoči na psu starosti od 6 mjeseci. Kod rase šar-pei, entropija može da se javi i sa 2 do 3 nedelje života.

koker-španijel-pas-psi

Simptomi koji se javljaju kod entropije su crvenilo oka, suzenje i negativna reakcija na svjetlost ili vjetar.

Simptomi

Simptomi koji se javljaju kod entropije su crvenilo oka, suzenje i negativna reakcija na svjetlost ili vjetar. Pas često trlja oko i osjeća bol zbog konstantne iritacije rožnjače trepavicama. To može dovesti do teških oštećenja očiju, javljanja sekundarnih bolesti oka, pa čak i gubitka vida. Kada vlasnik primjeti navedene simptome kod svog ljubimca, trebalo bi da ga odvede kod veterinara koji će postaviti tačnu dijagnozu i odrediti dalje liječenje.

Dijagnoza i liječenje

Dijagnoza se uspostavlja na osnovu vidljivih kliničkih znakova. Najefikasnija metoda za liječenje ovog problema je hirurška intervencija. Tom prilikom se dio kože i mišića očnog kapka sječe i odstranjuje. Ivice ostataka se zašivaju jedan za drugog i kapak se vraća u normalan položaj. Ukoliko je došlo do sekundarnih infekcija prilikom uvrtanja očnog kapka, primenjuje se terapija antibioticima. Antibiotici se najčešće koriste u obliku masti. Hirurška intervencija kod nekih rasa pasa kao što je šar-pei često mora da se ponavlja. Stoga pas ponekad mora da prođe kroz nekoliko operacija dok se kapak ne dovede u normalan položaj.

Preventiva

Obzirom da je entropija uglavnom genetski predisponirana, konkretna prevencija ne postoji. Što se prije primjeti problem entropije, to bolje, jer se time sprječavaju dalja oštećenja oka i gubitak vida. U svakom slučaju, psu uvijek treba pružati adekvatnu njegu očiju i zaštititi ga od bolesti koje mogu da naruše njegovo cjelokupno zdravlje.

Izvor: petface.net