Uvijek posebni, ali po nečemu neobičniji od drugih, mnogi psi dobili su mjesto u Ginisovoj knjizi svjetskih rekorda. Od najviših, preko najdugovječnijih do najmanjih, spisak je veoma dugačak, a ovo su samo neke od interesantnih kategorija.

Ginisova knjiga rekorda: Naj psi

psi-dog

Mnogi psi dobili su mjesto u Ginisovoj knjizi svjetskih rekorda.

 

Najviši pas na svijetu

Velika crna doga zvana Zeus iz sjevernoameričke države Mičigen upisan je u Ginisovu knjigu rekorda kao najviši pas na svijetu. Zeus je visok 112 cm od šapa do tačke između lopatica. Kada stoji na zadnjim nogama ova doga visoka je 2,2 metra. Osim Zeusa treba pomenuti i čuvenog „Džinovskog Dordža“, veliku dogu koji je sa 110 cm bio prethodni nosilac titule najvišeg.

Najteži pas ikada

Najteži i najduži pas na svijetu o kome postoje pouzdani podaci bio je engleski mastif Zorba. Ovaj pas je dva puta postavljao rekord za težinu: prvo 1987. godine sa 142kg, a zatim dvije godine kasnije. Bio je težak nevjerovatnih 155 kilograma i dugačak 2,73 metra mjereno od vrha nosa do kraja repa.

Pas sa najdužim jezikom

Pekinezer zvani Puggi ušao je u Ginisovu knjigu rekorda kao pas sa najdužim jezikom na svijetu. Jezik ovog malog stvorenja dugačak je 11,43 cm, gotovo koliko i cijelo njegovo tijelo. Pas sa najdužim jezikom ikada zabilježenim u istoriji, čak 43 cm, bio je bokser Brandy.

Najviše teniskih loptica u ustima

Osmogodišnji zlatni retriver Augie, pseću ljubav prema lopticama podigao je na sasvim novi nivo. Naime, ovaj pas postao je Ginisov rekorder zbog broja teniskih loptica koje istovremeno drži ustima. U Augiejevu usnu duplju istovremeno može stati čak 5 loptica.

Najmanji živi pas

Čivava Boo Boo iz Kentakija sa 10,16 cm visine najmanji je pas svijeta. Boo Boo je težak manje od jednog kilograma. Prije njega titulu najmanjeg pasa imao je pas Ducky iz Slovačke. Inače, najmanji pas u istoriji bio je sićušni Jorki iz Blekburna u Engleskoj. Sa dvije godine ovaj nevjerovatno mali pas bio je visok samo 6,35 cm, dugačak 9,52 cm i težak svega 950 grama!

Najstariji pas

Najstariji pas za koga se sa sigurnošću zna bio je australijski ovčarski pas po imenu Blui. Njegova vlasnica dobila ga je davne 1910. godine kao štene. Uspavan je 1939. godine sa 29 godina i 5 mjeseci zbog zdravstvenih problema.

Pas sa najdužim ušima na svijetu

Pas Harbor, čije su uši zajedno dugačke 60 centimetara, ušao je u Ginisovu knjigu rekorda kao „živi pas sa najdužim ušima“. Ovaj pas pripada jednoj vrsti lovačkih pasa koja učestvuje u lovu na rakune, a dugačke uši ovoj vrsti pasa pomažu u traganju. Harborovo lijevo uvo dugačko je 31,12 cm, a desno 34,29 cm.

Najskuplji pas na svijetu

Tibetski mastif najskuplji je pas na svijetu. Pas nije upisan u Ginisove rekorde, ali je vijest da je jedanaestomjesečni pas ove rase prodat u Kini, za 1.5 milion dolara odjeknula širom sveta. Ovaj pas porijeklom je sa Tibeta gdje je vijekovima čuvao manastire i nomadska plemena. Veoma je rijedak u drugim dijelovima svijeta. Danas predstavlja statusni simbol u istočnjačkom svijetu.

Izvor: njuska.com