Donošenje je zabavna igra odlična za traganje i vježbanje opoziva. Uz lagan trening i korištenjem pozitivnih podsticaja većina pasa naučiće donositi predmete.

Pravilno odaberite igračku i naučite kako se igrati sa psom

igrati

Kroz zabavu učimo psa da koristi sva svoja čula.

Igra skrivača

Kroz zabavu učimo psa da koristi sva svoja čula, a zašto u igri ne bi uživali zajedno, npr. igrajući se skrivača. Sakrijte se negdje u kući ili vani i pozovite vašeg psa. Kad čuje svoje ime, trebao bi osluškivati, gledati u pravcu odakle dolazi zvuk i koristiti njuh kako bi vas locirao. Kada vas pronađe, veselo ga pohvalite i nagradite. Igra skrivača pomaže da pas obraća više pažnje na vas.

Kopanje

Kopanje mnogi vlasnici smatraju nepoželjnim ponašanjem, pogotovo ako imate lijepo uređeno dvorište. Psi vole kopati jer vole istraživati ili da bi za vrijeme toplijih dana pronašli hladnije mjesto na koje mogu leći. Omogućite psu jedno mjesto u dvorištu na kojem može kopati (pješčanik) i nagrađujte ga kada kopa samo na tom mjestu. Da bi mu pomogli da nauči kopati na određenom mjestu, zakopajte u pješčanik njegove omiljene igračke ili poslastice.

Donošenje predmeta

Donošenje predmeta je zabavna, energična igra odlična za traganje i vježbanje opoziva. Uz lagan trening i korištenjem pozitivnih podsticaja većina pasa zavoljeće ovu igru i naučiti donositi predmete koje bacate. Donošenje podstiče psa da pogledom traži i potom lovi predmet. Ako bacate predmet u visoku travu ili grmlje podstičete psa da koristi i čulo njuha. Ako vaš pas uživa u tome da zgrabi predmet i bježi od vas prihvatite to kao igru, zadajte “naredbu” poput “Uloviću te!” i počnite ga loviti.

Igra lovice

Psi uživaju u takvoj igri i obično je sami počnu inicirati. Nakon nekog vremena kada pas počne inicirati igru lovice sjednite i ignorišite ga. Obično tada pas dolazi do vas i gurka vas igračkom koju želi da mu bacite. Pozovite ga i ponudite mu nagradu. Da bi uzeo nagradu mora ispustiti igračku. Ponovno započnite igru lovice i čekajte psa da vam ponovo priđe i inicira igru. Na taj način učite psa željenom ponašanju pozitivnim podsticajem bez kažnjavanja. Ukoliko kaznite psa zato što je pogriješio ili zato što nije napravio ono što ste u tom trenutku zamislili, vrlo je vjerovatno da će pas povezati kaznu s igrom i oklijevati pri sljedećem pozivu na igru ili se uopšte više neće htjeti igrati na taj način.

Igračke za pse koje podstiču fizičku i mentalnu aktivnost

Frizbi – koristi se kako bi se podstaklo traženje i praćenje pogledom, potjera i donošenje.

Kong – igračke od čvrste, pune gume sa šupljinom koju možemo puniti hranom ili poslasticama. Posebno su korisni kada učimo psa da ostane sam – napunimo nekoliko igračaka hranom ili poslasticama i pas će biti preokupiran vađenjem poslastica iz šupljine što smanjuje stres i sprečava dosadu.

Kocke sa šupljinom – obično napravljene od tvrde plastike sa šupljinom koju napunimo poslasticama. Pas pomoću pokušaja uči kako okrenuti kocku da bi iz nje ispala poslastica.

Špage za potezanje – odlične za čišćenje zuba. Takođe podstiču lov i plijenski nagon. Odlične su za izgradnju povjerenja, ali moramo psa prethodno naučiti da pušta na zahtjev.

Izvor: ljubimci.24sata.hr