Odgovor na pitanje “Kada psi prestaju rasti?” zavisi od mnogih faktora. Saznajte šta utiče na rast vašeg ljubimca.

“Kada psi prestaju rasti?”

Zanimljiva je činjenica da manje pasmine često brže rastu i sazrijevaju u odnosu na velike pasmine. Određeni psi mogu dostiću  maksimalni rast već u periodu od  9 -10 mjeseci dok neke od velikih pasmina u ovaj period ulaze između 18-24 mjeseca  i tada dostižu maksimalnu masu i rast, objašnjava Dr. Klein iz American Kennel Cluba.

Rast i mentalna zrelost

Male psi sazrijevaju i brže mentalno. “Po pravilu, manje pasmine sazrijevaju brže od većih ili velikih rasa”, kaže Dr. Klein.

Razni faktori doprinose tome koliko brzo raste psi i kada psi prestaju da raste.

Kada psi prestaju rasti?

Kada psi prestaju rasti?

 

Ključni faktori su:

Nije iznenađenje da je hrana visoko na spisku stvari koje se odražavaju na rast- kako kvalitet hrane koju štenad jede, tako i količina. Dok vaše štene raste, budite posebno pažljivi koliko ga hranite. Studije su pokazale da gojaznost kod štenaca, naročito kod brzo rastućih rasa, može u velikoj mjeri doprinijeti razvoju displazije kuka i drugim ortopedskim problemima.

Kada psi prestaju rasti?

Kada psi prestaju rasti?

Štenci imaju puno energije, ali razmišljajte o tome koliko vježbe dobijaju i koliko su naporne te aktivnosti. Vježbanje sa štencima potrebno je  prilagoditi pojedinačnom psu, veličini, uzrastu i uzgoju nakon konsultovanja sa veterinarom.

Predlažemo da se direktno konsultujete sa veterinarom kako biste utvrdili da li je vaš pas još uvijek u fazi intenzivnog rasta.