Iako ribice kao kućni ljubimci ne traže neku naročitu pažnju, za akvarističare, posebno početnike, važno je da znaju osnovno o održavanju akvarijuma.

Kako čistiti akvarijum?

akvarijum-ribice-ribe

Da bi pravilno promijenili vodu u akvarijumu, neophodno je da to činite postepeno.

Čišćenje i održavanje akvarijuma za ribe je, naravno, veoma važno, pa ko nije spreman za taj trud, bolje da odustane od namjere da mu ribice budu kućni ljubimci. Dakle, kako akvarijum čistiti i održavati?

 

Dnevno održavanje akvarijuma

Hranite ribice svaki dan, ali dnevno održavanje akvarijuma ne zahtijeva puno vremena i truda. Pogledajte svaki dan ribice da biste utvrdili da li izgledaju zdravo i zadovoljno, jer je utvrđeno da je glavni uzrok bolesti kod ribica – stres. Zato se kaže da je srećna ribica – zdrava ribica. Provjerite svakoga dana da li su sva svjetla i filteri uključeni i da li rade kako treba.

Ribice nahranite samo onoliko koliko mogu da pojedu u prvih dva do pet minuta. Sav višak hrane taložiće se kao đubre na dnu akvarijuma i može da dovede do bolesti ili do povećanih nivoa nitrita.

Nedeljno ili dvonedeljno održavanje akvarijuma

Svakako je neophodno jednom nedjeljno provjeriti pH i temperaturu vode. Sva potrebna prilagođavanja nužno je činiti čim se primjete odstupanja od normale. Kod kupovina ribica u prodavnici za kućne ljubimce provjerite koji im uslovi u vodi odgovaraju. Ne zaboravite, ovi ili oni uslovi varijaju i prilično su različiti od jedne vrste ribe do druge.

Filteri skupljaju otpadne materije koje ribe izlučuju i zaostale količine hrane iz akvarijuma. Na filterima se vremenom nakupi đubre i ne mogu dobro da rade, pa je čišćenje filtera izuzetno važno. Pored uklanjanja otpadnih materija, filter ponekad služi kao ventilacioni aparat, koji poboljšava protok kiseonika u akvarijumu. Ako se filter začepi, cirkulacija se usporava, što ograničava količinu kiseonika u akvarijumu. To bi ribice moglo da dovede i u smrtnu opasnost! Mijenjajte filter na akvarijumu svake dvije do tri nedelje. Znaćete kada ga je potrebno očistiti, jer će voda postati zamućena ili smrdljiva. Neke vrste filtera treba mijenjati, a druge samo treba očistiti vodom.

Da bi pravilno promijenili vodu u akvarijumu, neophodno je da to činite postepeno. Najprije isključite svjetla i opremu. Zamijenite približno trećinu vode u akvarijumu svakih nedjelju – dvije. Vodu iz vodovoda koristite u skladu sa uputstvima koje ste dobili, prije nego što je sipate u akvarijum prilagodite joj temperaturu, da se ne razlikuje više od dva stepena od temperature vode u akvarijumu. Dobro je oko svega ovoga konsultovati se unaprijed sa prodavcem od kojeg ste preuzeli ribice. Kod nekih pročišćavanja i tretmana vode iz vodovoda, ona može biti spremna za sat ili dva, ali u nekim slučajevima je potrebno da odstoji preko noći.

Zidove akvarijuma bi trebalo čistiti četkom da bi bile uklonjene alge koje se tu talože. Radite to pažljivo, kako ne bi uznemirili ili uplašili ribice! Pomjerite kamenje i ukrase da bi i odatle uklonili otpadne materije. Skupite na gomilu taj otpad dok izlivate vodu kanticom ili uz pomoć sifona sa vakuumom. Odsjecite uvelo lišće sa akvarijumskih biljaka. Spoljne strane i poklopac akvarijuma očistite sunđerom i čistom vodom. Na kraju, ne zaboravite da ponovno uključite svjetlo i opremu!

Izvor: gorila.jutarnji.hr