Da bi se pravilno razvijali i napredovali ishrana papagaja treba da  bude bogata, zdrava i raznovrsna i obogaćena ugljenhidratima i proteinima.

Papagaji kao većina ptica imaju brz metabolizam te sagorijevaju energiju veoma brzo. Iz tog razloga potrebno je da se ishrana papagaja  sastoji od dovoljne količine ugljenhidrata.

Osnovu jelovnika kod papagaja čini sjemenska hrana dopunjena voćem, povrćem i zelenišom, kako bi se postigla uravnotežena ishrana i obezbijedile sve neophodne hranjljive materije za njihov razvoj. Važan dio razvoja kod papagaja je rast pera i u ovom potrebno potrebno je obezbijediti ishranu koja će biti bogata aminokiselinama. Aminokiseline igraju značajnu ulogu i za vrijeme mitarenja.

ishranapapapagaja-kucni-ljubimci

Uvijek je bolje ljubimcu ponuditi svježe voće i povrće, jer termičkom obradom gube se mnogi vrijedni nutritijenti.

Pravilna ishrana papagaja: Tri osnovna pravila

Naviknite ga na novu hranu.

Najveći procenat ishrane treba da se sastoji od voća i povrća uz dodatak nekog životinjskog proteina, a ostatak može da bude miješana hrana za papagaje. Često se dešava da papagaj odbija voće i povrće ili je izbacuje hranu koja mu se ne dopada.  Budite strpljivi i učinite stvari interesantnim. Okačite parče šargarepe u kavez i pustite da se vaš ljubimac zabavi prilikom užine.  S vremena na vrijeme promijenite mjesto gdje stoji posuda ili ubacite novu šarenu posudu koja će im privući pažnju.

Obezbijedite optimalan nivo svjetlosti.

Pored pravilne ishranu bitno je da vaš papagaj bude izložen dovoljnoj količini svjetlosti. Pokušavajte da ga svakodnevno iznesete napolje bar pola sata. Mnogim vitaminima i mineralima  potrebna je sunčeva svjetlost kako bi se absorbovala u dovoljnim količinama.

Svježa i čista voda.

Svakodnevno mijenjajte vodu. Papagaji kao i ostale ptice su osjetljivi na nedostatak vode i potrebno im je obezbijediti stalni pristup svježoj i čistoj vodi.

Lista namirnica 

Od voća papagaju možete dati ananas, kajsiju, jabuku, bananu, krušku, kupinu, svježu smokvu, malina, višnju, oljušten kivi, oguljen mango, mandarinu, pomorandžu, dinju, breskvu, papaju…

Od povrća spanać, plavi patlidžan, grašak, mladi kukuruz, šargarepa, tikvice, paradajz, celerova stabljika, paprika…

Povremeno u ishranu vašeeg ljubimca možete uključiti i orašaste plodove u malim količinama kao što je očišćeni kikiriki, brazilski orah, lješnici…

Životinjski proteini : sir, tvrdo kuvana jaja, riba, piletina…

VIDEO: Kako da pripremiti slastan doručak za vašeg papagaja?