Kod učenja mace da ide na WC budite uporni i strpljivi. Ako tokom privikavanja maca doživi neku traumu, odlazak na WC doživljavaće kao neugodno iskustvo.

Kako mačku naučiti da ide na WC?

Kako mačku naučiti da ide na WC? Pitanje je to s kojim se prije ili kasnije susretne svaki vlasnik mačke, bez obzira živjela njegova ljubimica u stanu ili ima slobodu da povremeno odluta izvan kuće.

Pripremili smo za vas vodič kako odabrati WC za mačku, gdje ga smjestiti, kako ukloniti neugodne mirise i naravno kako mačku naučiti da sve to koristi.

mačka-wc

Malim macama, prije nego što kupite pravi WC, napravite improvizovani.

WC posuda za mačke – kako odabrati?

Izbor WC posuda za mačke i pripadajuće opreme je raznolik. Razlikujemo dvije osnove vrste mačjih wc-a: otvorene i zatvorene. Među otvorenim posudama za mačke imamo još duboke i plitke odnosno posude za mačke s rubom i bez ruba. U osnovni pribor spadaju i lopatice za čišćenje, kojih takođe ima nekoliko vrsta. Kako u tako bogatoj ponudi izabrati najbolje?

Najčešća greška vlasnika jeste da kod odabira opreme za kućne ljubimce na prvo mjesto stavljaju vizuelni izgled, dok se gotovo uvijek zanemaruje funkcionalnost i praktičnost. Zato prilikom odabira imajte na umu da posuda mačkama služi da u njima što jednostavnije mogu obaviti nuždu, a to da li na njoj ima za ljudsko oko slatkih detalja, mačkama nije važno.

 Prilikom odabira imajte na umu da posuda mačkama služi za što lakše obavljanje nužde te da im izgled i boja nisu važni.

Kod odabira mačjeg WC-a prvo na šta trebate obratiti pažnju jeste njegova funkcionalnost jer ako će ga mačke doživljavati kao noćnu moru puno teže će se na njega naučiti. U pravilu to znači da će nuždu obavljati po cijelom stanu. Opšte pravilo glasi: Odaberite posudu u kojoj se mačka cijelom svojom dužinom bez problema može okrenuti.

Prednost zatvorenog WC-a je što će mačka prilikom obavljanja nužde teže razbacivati pijesak odnosno stelju za mačke. Kod kupovine, uz dužinu i širinu pripazite i na visinu. Dubina posude takođe je važna, pogotovo kod malih maca. Važno je da maca iz posude može lagano ulaziti odnosno izlaziti.

Malim macama, prije nego što kupite pravi WC, napravite improvizovani – umjesto u posudu, mačju stelju stavite na papirnate tacne za hranu. Moraćete malo više čistiti jer se na taj način lakše razbaca pijesak. Kada mačić naraste, a to će, vjerujte nam, biti brzo, kupite mu pravi WC, ali na njega ga privikavajte postepeno. Od pribora za održavanje WC posuda svaki vlasnik mačke trebao bi imati lopaticu za čišćenje pijeska.

Improvizovati sa raznim rukavicama i sličnim ‘alatima’ nema potrebe, jer jedna lopatica može se kupiti veoma povoljno. Koliko često čistiti mačji WC? Svaki put kada osjetite neugodne mirise. Kako bi ih otklonili i duže WC držali čistim jako je važno odabrati pijesak i stelju za mačke.

Pažljivo s odabirom pijeska/stelje za mačke

Pijesak je za mačke jednako, ako ne i važniji, od same posude u koju mačka obavlja nuždu. Zašto? Mačke su čiste životinje i ako im WC nije stalno čist pronaći će drugo mjesto gdje će kakiti i piškiti. Najčešće će to biti na tepihu, iza kauča ili u tegli za cvijeće.

Istraživanja su pokazala da najviše mačaka završi na ulici upravo zbog obilježavanja teritorija u stanu. Ako izuzmemo zdravstvene probleme, najčešći razlog obilježavanja namještaja bili su prljavi toaleti za mačke, a ne kako vlasnici najčešće misle prirodni instinkti. Imajte na umu da mačke imaju puno razvijenije čulo mirisa od ljudi.

 Mačke su čiste životinje i ako im WC nije stalno čist pronaći će drugo mjesto gdje će kakiti i piškiti.

Važno je zato da podloga u posudi za mačke bude što kvalitetnija. Na dno izbjegavajte stavljati pijesak iz dječjih pješčanika ili novinski papir jer oboje nemaju nikakve svrhe. Na primjer, ako na dno stavljate papir trebaćete ga mijenjati svaki put kada maca obavi nuždu. Takođe, papir namočen mokraćom zalijepiće se za mačje šape i one će ga raznositi svugdje po stanu.

Pijesak iz pješčanika, osim što slabije upija od kupovnog, može biti i zaražen od uličnih životinja. Šta odabrati? Svaka vrsta pijeska ima svoju funkciju. Pažljivo čitajte upustva na pakiranjima i kod odabira gledajte da podloga bude što prirodnija.

Ekološka stelja za mačke, na primjer, svaki put kada se maca na nju popiški pretvori se u grudvicu koja automatski upije neugodan miris. Grudvicu je lagano pokupiti i baciti u wc. Ostatak stelje, gdje maca nije piškila, ostaće čist. Riješićete se tako neugodnih mirisa, budući da je napravljena od prirodnih materijala te nije opasna za zdravlje mačke.

Kako mačku naučiti da koristi WC?

Kada ste odabrali posudu i pijesak za mačku, preostaje vam još samo da svoju ljubimicu naučite kako da sve to koristi. Posuda sa pijeskom uvijek neka budu na mirnom mjestu, obavezno udaljena od posuda sa hranom i vodom te mačjeg kreveta.

Što je mačka starija, pogotovo ako nije socijalizovana, to ju je teže naučiti da obavlja nuždu u pijesku. Generalno pravilo koje vrijedi za mlade mačiće jeste da ih na WC nosite nakon jela, pijenja vode i nakon spavanja. Budite dosljedni i uporni jer neke mace odmah će prihvatiti kućna pravila, a nekima će trebati malo više vremena. Ako tokom privikavanja maca doživi neku traumu odlazak na WC cijeli život doživljavaće kao neugodno iskustvo, a to po svaku cijenu treba izbjeći.

Generalno pravilo koje vrijedi za mlade mačiće jeste da ih na WC nosite nakon jela, pijenja vode i nakon spavanja.

Mačke znaju biti posesivne životinje te vam savjetujemo da nikada za više mačaka ne koristite isti WC. Svaka treba imati svoj i to postavljen na različitim mjestima. Vaša ljubimica uz stan boravi i na otvorenom – treba li ona imati svoj kućni WC? Da, pogotovo ako se radi o starijim macama – one će radije trpjeti kada ne mogu izdržati i popiškiti se u stanu, nego nuždu obavljati npr. na temperaturama koje su debelo ispod nule.

Sve ste probali, a vaša maca nikako ne želi ići na WC i neprestano mokri po stanu?! Odvedite je veterinaru jer razlog odbijanja WC i mokrenja može biti zdravstveni problem.

Izvor: ljubimci.24sata.hr