Kako naučiti papagaja da govori? Većina ljudi se odluči da uzme papagaja kao kućnog ljubimca upravo zbog mogućnost da ih nauče da govore. Pojedini papagaji nauče da govore ako se sa njima dovoljno radi, a neki samostalno uče riječi ili počinju da oponašaju zvukove oko sebe. To može biti jako zabavno ali i neugodno ukoliko papagaj nauči neke psovke ili počne da oponaša zvuk telefona ili zvona na vratima.

Kako naučiti papagaja da govori?

Kako naučiti papagaja da govori?

Govor kod papagaja nije povezan sa inteligencijom.

Kako naučiti papagaja da govori? Ako ste dobili stariju pticu koja je već bila u nekoj porodici, ona može imati razvijen manji vokabular, iako možda neće usvojiti nove riječi. Mlade ptice ćete morati sami da naučite.

Govor kod papagaja nije povezan sa inteligencijom

Čak i tigrice, koje ne spadaju u najinteligentniju grupu papagaja, mogu da nauče da govore ako im se svakodnevno ponavljaju iste riječi. Inteligentnije ptice u stanju su da usvoje širi spektar riječi i zvukova.

Važno je znati da papagaj ne razumije ništa od onoga što govori, on jednostavno ponavlja riječi koje čuje, doslovno i bez konteksta.

Afrički sivi papagaj smatra se vrstom koju je najlakše naučiti da govori s obzirom na njegovu visoku inteligenciju i želju da udovolji.

Učenje govora različito je i zavisi od same ptice. Neki papagaji nikad ne progovore, bez obzira na trud koji ste uložili da ih naučite. Druge ptice će spremno ponavljati riječi koje ih učite, ili će ignorisati vaše, a izabrati neke njima zanimljive riječi iz okoline.

Kako bi papagaji naučili da govore, većinu vremena moraju biti izloženi ljudskom govoru. To možete postići tako što ćete redovno razgovarati sa papagajem ili ćete ostavljati upaljen televizor ili radio. Navikavanje na ljudski govor predstavlja važan dio u procesu učenja.

Započnite učenje sa jednostavnim riječima i nagradite svako oponašanje.

Papagaji vole entuzijazam, pa će puno prije usvojiti riječ koja u sebi krije neko uzbuđenje nego onu koju ste smireno izgovorili. To je ujedno i razlog zašto papagaji brže uče psovke od drugih riječi.

Ptice uče i jedne druge, pa ako imate jednu pticu koja govori, druga ptica će početi da je oponaša.

Papagaji mogu zaboraviti riječi koje ne čuju redovno, zato mu stalno ponavljajte riječ koju je naučio.

Mužjaci su skloniji usvajanju novih riječi od ženki, iako to nije strogo pravilo.

Ne budite frustrirani i ljuti ako ptica ne počne odmah da govori. To što će vaša ptica progovoriti predstavlja samo bonus, a ne glavni razlog njenog posjedovanja.

Ako vaša ptica sporo uči riječi, pokušajte sa zvukovima. Neke ptice puno lakše nauče da zvižduckaju neku jednostavnu melodiju i uopšteno su bolje u oponašanju zvukova.

Izvor: index.hr