Ako već niste, možda se nađete u situaciji da naletite na napušteno, netom okoćeno mače i srce vam ne dopusti da okrenete glavu na drugu stranu i odete? No isto tako vrlo je vjerovatno da vrlo malo znate od odgajanju tako malenog stvorenja i da će vas uhvatiti panika jer nećete znati šta dalje nakon što stignete kući? Ne očajavajte, pažljivo pročitajte savjete koje je potrebno znati u takvoj situaciji!

Kako othraniti napušteno mače?

Novorođeni mačić može postati napušten u slučaju smrti ili teške bolesti majke, ili ako majka ne može proizvesti dovoljno mlijeka potrebnog kvaliteta. Adekvatna briga za novorođenče je ključna za održavanje zdravlja i ispravan rast i razvoj. Dok othranjujemo mače, moramo osigurati odgovarajuću prehranu, higijenu, okruženje, kao i mentalnu te emocionalnu podršku.

Uprkos svim naporima stopa smrtnosti za novorođene mačiće, nezavisno od toga jesu li napušteni ili ne, kreće se od 10-30%. Nenadana smrt može nastupiti zbog upale pluća, hipotermije, dehidracije, infektivne bolesti, hipoglikemije (niskog nivoa šećera u krvi), problema pri porodu ili parazita. Najčešći znakovi bolesti kod novorođenih mačića su neprestan plač, smanjena aktivnost i izostanak dobivanja na težini.

Nakon poroda trebalo bi obaviti uobičajeni pregled okota za otkrivanje urođenih mana, poput deformacije lobanje, rascijepljene usne ili šuma na srcu.

Prve dvije sedmice nakon poroda normalni puls mačeta je iznad 200 u minuti, a ritam disanja je između 15 i 35 udisaja u minuti. Tjelesna temperatura se kreće između 35.5 i 36 stepeni u prvoj sedmici, a zatim se podiže na otprilike 37.7 stepeni. Novorođenčad obično teže oko 100 grama i trebali bi dobijati 10g dnevno na težini. Nakon 6 sedmicaočekivana težina je 500 grama.

Napušteni mačići potpuno zavise o svom staratelju kako bi dobili hranu potrebne količine i kvaliteta u obliku zamjenskog mačjeg mlijeka. Zamjensko mlijeko sadrži vodu, masti, šećer, minerale i proteine slične mačjem mlijeku. Kravlje mlijeko nije odgovarajuća zamjena!

Zamjensko mlijeko mora biti zagrijano na 37 stepeni prije hranjenja. U slučaju da pripremate zamjensko mlijeko u prahu, umiješajte količinu koja će biti potrošena unutar 48 sati. Količina koju ćete dati mačiću zavisi od njegove težine i broja dnevnih hranjenja. Pritom će vam pomoći upustva koja ste dobili uz zamjensko mlijeko koje koristite.

mače

Hranjenje je moguće obaviti pomoću cijevi za hranjenje ili korištenjem bočice.

Hranjenje je moguće obaviti pomoću cijevi za hranjenje ili korištenjem bočice. Hranjenje pomoću cijevi je brže ali može biti traumatično za mače. Kapaljke nemojte koristiti jer je teško dozirati adekvatnu količinu hrane na taj način.

Pri korištenju bočice za hranjenje pazite da veličina dude i otvora na istoj odgovara veličini mačića. Samo mačiće koji imaju refleks gutanja možemo hraniti bočicom, a taj se refleks kod mačaka pojavljuje nakon 10 dana starosti. Stoga mačiće ispod 10 dana starosti koji često još nemaju razvijen refleks gutanja hranimo cjevčicom za hranjenje. Bez straha – uz malo vježbe hranjenje cjevčicom može biti brzo i jednostavno. Obično se za mačiće ispod 300 grama težine koristi cijevčica vanjskog prečnika 1.7mm, dok za one iznad 300 grama cjevčica prečnika 2.7mm. Potrebnu dužinu cjevčice odredite mjereći dužinu od njuškice do zadnjeg rebra, i zatim označite to mjesto na cjevčici. Kako mačić bude rastao trebaće ponoviti mjerenja i prilagoditi dužinu. Pri umetanju cjevčicu navlažite i umetnite u jednjak do označenog mjesta. Nakon toga nahranite mladunče pomoću šprice napunjene zamjenskim mlijekom. Hranite ga polagano kroz nekoliko minuta. U slučaju da naiđete na otpor i negodovanje, prestanite sa hranjenjem i uklonite cjevčicu.

Nakon svakog hranjenja mačića treba podstaknuti na podrigivanje kako bi izbacio zrak koji je završio u želucu. Do treće sedmice života mačića ćete morati i stimulisati za obavnjanje velike i male nužde nakon svakog hranjenja. Za tu namjenu koristite toplu i vlažnu blazinicu kojom ćete ih nježno trljati po genitalnom području. Ako ste sve ispravno napravili, rezultat bi uskoro trebao biti vidljiv.

Novorođene mačiće trebalo bi hraniti 6 do 8 puta dnevno. Postepeno smanjujte učestalost hranjenja na 3 do 4 puta dnevno do druge ili treće sedmice života.

Nakon treće sedmice mačiću možete ponuditi čvrstu hranu. Počnite sa vlažnom hranom za mlade mačke razrijeđenom sa zamjenskim mlijekom. Istovremeno nastavite sa hranjenjem zamjenskim mlijekom. Tokom iduće dvije sedmice polako smanjujte udio mlijeka, tako da je do osme sedmice života mačić potpuno naučen na čvrstu hranu. Pritom neka uvijek ima na raspolaganju svježe pitke vode.

Ako se razbole u ranoj dobi, mačići mogu vrlo brzo dehidrirati uz pad tjelesne temperature i šećera u krvi što za njih može biti fatalno. Uz davanje dovoljno tekućine bolesnika kroz nekoliko sati polako zagrijte na temperaturu od 36-37 stepeni korištenjem termo uložaka, sijalica ili toplijih bočica kod hranjenja.

Za vrijeme othranjivanja prostor u kojem se mačić nalazi održavajte što je moguće čistijim. Mačić također ne bi smio biti u dodiru sa drugim životinjama ili ljudima do svoje četvrte do šeste sedmice života kako bi se umanjila opasnost izlaganja zaraznim bolestima. Prije i nakon svakog kontakta sa mačićem dobro operite ruke i opremu koju koristite.

Prostor u kojem se nalazi neka bude topao i bez propuha, ali pazite da temperatura ne bude previsoka! Nastojte održavati temperaturu od tridesetak stepeni prve sedmice života, a nakon toga nešto nižu. Priručni termometar koji možete držati u blizini će vam biti od velike pomoći. Nakon šeste sedmice života sasvim će im odgovarati i vaša uobičajena sobna temperatura. Ako je moguće pratite i vlažnost zraka i pokušajte je držati između 55 i 65 % u neposrednoj blizini mladunaca.

Za održavanje čistoće možete koristiti novinski papir kojim ćete obložiti kutiju u kojoj ih čuvate i koji se može jednostavno i brzo ukloniti ako se “unerede”. Kako budu odrastali, zamijenite novinski papir sa tkaninom po kojoj im nogice neće proklizavati dok počinju hodati. Posteljinu redovno perite.

Mladunče nemojte uznemiravati više od 6 do 8 puta dnevno, što uključuje i trenutke hranjenja. Pretjerana interakcija omesće njihov dnevni ritam spavanja što će ih učiniti podložnijima bolesti. Takođe, nemojte dopustiti djeci da se igraju njima dok ne navrše 6 do 8 sedmica života.

Nekad se smatralo da novorođeni mačići moraju primiti kolostrum (majčino mlijeko bogato antitijelima) u okviru prvih 24 sata života kako bi bili zaštićeni od zaraznih bolesti. U posljednje se vrijeme međutim utvrdilo da je dovoljno da mače dobije majčino mlijeko u okviru prvih 24 sata, što znači da, ako je moguće, mače možemo “podvaliti” mački usvojiteljici i ono će ipak dobiti dovoljnu količinu antitijela. U slučaju da to nije moguće, jednodnevno stvorenje bi trebalo primiti zamjenski serum kao alternativni izvor antitijela. Serum se može dobiti od bilo koje zdrave mačke nakon čega se daje pod kožu u količini od 2ml po kilogramu. Ovo će mačiću pružiti zaštitu do 6 sedmica starosti.

Kada navrše dvije sedmice, preporučljivo je mačića očistiti od crijevnih parazita, i isti postupak ponoviti nakon dvije sedmice. Odgovarajuće sredstvo pronaći ćete u veterinarskoj apoteci.

I konačno, uprkos primljenom serumu, mače bi trebalo primiti prvu vakcinu između 4 i 6 sedmice starosti (za razliku od mačića koji su odrasli uz majku koji se vakcinišu tek nakon osme sedmice života).

Pri othranjivanju napuštene životinje puno će vam pomoći vođenje dnevnika u koji ćete dnevno unositi izmjerenu težinu i temperaturu, primljenu količinu hrane, broj uriniranja i defekacije kao i sve informacije o primljenim terapijama i vakcinama. Redovan san veoma je bitan za zdravlje tako mlade mačke. Da bi ga osigurali u dovoljnoj količini napravite raspored hranjenja i pridržavajte ga se!

Kako je već spomenuto, 6 do 8 puta dnevno pomazite mačića i držite ga u rukama kako bi simulirali interakciju koju bi inače dobili od svoje majke. Ovo je posebno važno napraviti prije svakog hranjenja. Da mu krzno bude čisto, dva puta sedmično ga prebrišite sa vlažnom krpicom.

Nakon 6 do 8 sedmica vaš će “potomak” biti spreman za samostalan život u budućem domu. Možda sve opisano zvuči zahtjevno i zastrašujuće, ali radi se o iskustvu koje će vas zauvijek promijeniti. Ako ste roditelj, već ste primjetili da se briga o mačjoj “bebi” gotovo ne razlikuje od brige koju je tražilo vaše vlastito dijete u prvim mjesecima života, a ako niste, prihvatite ovaj zadatak kao veliki životni test i izazov.

Izvor: macke.hr