Kako podrezati nokte mački? Većina odraslih mačaka nije oduševljena pedikurom, ali uz nekoliko savjeta možete tu radnju učiniti podnošljivom, ako već ne ugodnom. Ako imate priliku, naučite mačku na da vam dopusti diranje šapica od malih nogu što će vaš posao kasnije učiniti neizmjerno lakšim. Ako imate posla s već odraslom mačkom, birajte trenutak kada je mačka opuštena, i odjednom uredite samo jednu šapu. Bolje je da podrezivanje traje kraće nego da mačka razvije nervozu zbog procedure.

Kako podrezati nokte mački – i preživjeti?!

Kako podrezati nokte mački? Nekad davno mačke su provodile vrijeme u prirodi i njihove uobičajene mačje aktivnosti bile su dovoljne da redovno troše i održavaju svoje nokte. Veliki broj današnjih kućnih mačaka postići će isto trčanjem po kući u gluvo doba noći, grebanjem mačje grebalice i povremenim napadom na vaš namještaj.

kako podrezati nokte mački

Za razliku od pasa, mačji su nokti uvučeni.

Međutim ponekad to nije dovoljno, pogotovo ako vaša mačka provodi 20 sati dnevno drijemajući sa povremenim izletom do zdjelice ili pijeska. “Neodržavani” mačji nokti mogu biti problem i vama i vašoj mački, posebno ako je životinja sklona grebanju. U tim situacijama mačje nokte je preporučljivo podrezivati, što većina vlasnika iz razumljivih razloga nastoji izbjeći.

Većina odraslih mačaka nije oduševljena pedikurom, ali uz nekoliko savjeta možete tu radnju učiniti podnošljivom, ako već ne ugodnom. Ako imate priliku, naučite mačku na da vam dopusti diranje šapica od malih nogu što će vaš posao kasnije učiniti neizmjerno lakšim. Ako imate posla s već odraslom mačkom, birajte trenutak kada je mačka opuštena, i odjednom uredite samo jednu šapu. Bolje je da podrezivanje traje kraće nego da mačka razvije nervozu zbog procedure.

 

PROČITAJTE:

Mačka: 10 savjeta kako je vaspitati

Za podrezivanje možete koristiti klasičnu grickalicu za nokte ili onu koja je namijenjena mačkama. Šta god koristili, bitno je da je grickalica oštra. Tupa grickalica će drobiti nokat umjesto da ga presiječe, što za mačku može biti bolno. Za razliku od pasa, mačji su nokti uvučeni. Da bi ih izvukli zbog podrezvanja, nježno stisnite šapu prema naprijed. Nokti će izviriti i moći ćete im odsjeći oštar vrh. Odrežite samo mali dio na vrhu svake 2 do 4 sedmice, umjesto velik dio nokta kada primjetite da su preveliki.

Ne zaboravite da je svaki mačji nokat prožet krvnim žilicama i živcima!

Važno je da nokat odrežete prije početka živaca i krvnih žila, jer će u suprotnom rez biti bolan a nerijetko i krvariti. Mačka će vam to jasno dati da znanja puhanjem i otimanjem, zato budite vrlo pažljivi. Ako vaša mačka ima svijetle nokte, prokrvljeni dio ćete prepoznati po ružičastoj boji. Na noktima tamne boje to je teško procijeniti, ali može vam pomoći ako osvijetlite nokat sa zadnje strane nakon čega bi trebali vidjeti krvne žile. U svakom slučaju, režite postepeno vrlo male komade i stanite ako primjetite da mačka postaje osjetljiva!

U slučaju krvarenja, imajte uz sebe sredstvo za sprječavanje krvarenja i nanesite ga na ozlijeđeni nokat pomoću pamučnog higijenskog štapića. Mačji će nokti izrasti i postati oštri već za nekoliko dana, međutim nakon prvog “tretmana” dovoljno je samo odrezati oštre vrhove jednom ili dva puta sedmično.

PROČITAJTE:

Kupanje mačke: Praktični savjeti

Ako sumnjate u svoje sposobnost da pravilno odrežete nokte vašem ljubimcu, uvijek to možete prepustiti vašem veterinaru koji vrlo vjerojatno ima bogato iskustvo sa tim postupkom, što nerijetko može dokazati i brojnim ožiljcima.

Izvor: macke.hr