Ukoliko imate mačku u kući onda morate da znate i nekoliko stvari o tome kako da prepoznate da li je skotna. U nastavku članka pročitajte nekoliko znakova koji će vam ukazati na to da ćete uskoro u kući imati nekoliko malih mačića.

Kako prepoznati da mačka nosi mačiće?

 

mačka-maca-maza

Kada se približi vreme okota, vaša maca će tražiti mirno i tiho mjesto u kući gde bi mogla da donese svoje mladunce na svijet.

Kada dođe vrijeme tjeranja vaša maca će stalno mjaukati po kući. Ukoliko se to mjaukanje u jednom trenutku stiša i potpuno prestane možete da budete sigurni da ćete uskoro ugledati male mačiće.

Ako su bradavice promijenile boju i postale ružičaste to je jedan od pouzdanih znakova da se vaša mačka polako priprema da bude mama i da doji svoje mladunce.

Obratite pažnju na njen apetit. Ukoliko je veći nego što je ranije bio, postoji mogućnost da je skotna, jer joj organizam traži više hrane i za nju i za mladunce.

Postoji mogućnost da povraća i da ima mučninu isto kao i žene kada su trudne. Obratite pažnju na količinu koju povraća. Ako se to često dešava, vrijeme je da posjetite veterinara.

Nakon pet nedjelja možete primijetiti da se stomak vaše mace povećao. Često se dešava da vaša maca traži mnogo više pažnje nego ranije i želi više da se mazi.

Kada se približi vreme okota, vaša maca će tražiti mirno i tiho mjesto u kući gde bi mogla da donese svoje mladunce na svijet. Omogućite joj da joj porođaj što lakše prođe, tako što ćete joj napraviti mesto u kući gde će to moći obaviti na miru i bez stresa.

Izvor: zivotinje.rs