Nedavno ste udomili mačku, nabavili transporter da biste je mogli voditi kod veterinara i/ili na putovanja i mislite da ste spremni (tim više jer ste kupili onaj lijepi ljubičasti transporter koji vam se sviđa). No, problem je nastao kada za par minuta trebate krenuti, a vaša mačka odbija saradnju i ne želi ući u transporter. Pročitajte kako da prevaziđete ovu situaciju.

Kako staviti mačku u transporter?

mačka-transporter-maca

Budite strpljivi i nježni kada mačku privikavate na transporter.

Nedavno ste udomili mačku, nabavili transporter da biste je mogli voditi kod veterinara i/ili na putovanja i mislite da ste spremni (tim više jer ste kupili onaj lijepi ljubičasti transporter koji vam se sviđa).

No, problem je nastao kada za par minuta trebate krenuti, a vaša mačka odbija saradnju i ne želi ući u transporter.

Ovu situaciju brzinski možete riješiti tako da mačku uhvatite ispod prednjih nogu, transporter okrenete vertikalno (s ulazom prema gore) i nježno mačku stavite unutra. Naravno, budite pažljivi i spremni na to da mačka neće biti oduševljena novim razvojem događaja. Trudite se umanjiti joj stres prilikom ovakve ‘operacije’.

Ako imate više vremena, strateški pristupite ovom problemu. Na primjer, sigurno ćete mačku voditi kod veterinara na vakcinisanje ili slično.

Naoružajte se najfinijim poslasticama koje vaša mačka voli (može i kuhana piletina) i postavite komadiće na putu do transportera. Ovo možete praktikovati više puta dnevno. Naravno, vratašca transportera moraju biti cijelo vrijeme otvorena ili čak maknuta.

Vremenom poslastice postavljajte sve bliže ulazu da bi ih na kraju stavljali sve dublje u sami transporter. Pritom koristite određenu riječ, na primjer “Unutra!” ili neku koju želite. Tako će mačka povezati transporter, ulazak u njega, određenu riječ i poslastice u pozitivno iskustvo.

Kada se mačka osjeća sigurno i opušteno ulazi i izlazi iz transportera, pokušajte zatvoriti vratašca na par sekundi dok je mačka još unutra. Naravno, bez naglih pokreta kako se vaš ljubimac ne bi uplašio. Postupno produžavajte vrijeme sve dok boravak u transporteru ne postane uobičajen. Možete ubaciti i medicinsku podlogu, dekicu ili ručnik, kako bi vašoj mački boravak bio ugodniji.

Zapamtite, budite strpljivi i nježni kada mačku privikavate na transporter jer ćete na kraju postići cilj – smanjenje ili eliminaciju stresa pri izlasku iz kuće, podjednako za njih i za vas.

Izvor: mackarica.com