Mačke ne vole kupanje. To će rijetko i biti potrebno, posebno ako vaša mačka živi u kući. Ali za slučaj da kupanje ipak bude potrebno, evo nekoliko savjeta kako da ga obavite brzo i bezbolno.

Kupanje mačke: Praktični savjeti

maca-mace-mačka-kupanje

Najbolje je mačku kupati u kadi koja ima tuš kako bi sve bilo brže i jednostavnije.

Priprema za kupanje

1. Pretpostavite kako bi mačka mogla da reaguje na kupanje. Jedno je sigurno: neće biti oduševljena. Ako mislite da bi vaša mačka mogla da postane agresivna, potražite kod veterinara savjet kako da se nosite sa tom situacijom.

2. Prije kupanja obavite sređivanje. Ako je moguće, mački odsjecite kandže prije kupanja kako bi smanjili broj ogrebotina i dobro je iščetkajte kako bi skinuli staru dlaku.

3. Izaberite mjesto za kupanje. Najbolje je mačku kupati u kadi koja ima tuš kako bi sve bilo brže i jednostavnije.

4. Pripremite sve što vam je potrebno. Šampon za mačke, mekani peškir i sve ostalo što ćete koristiti složite pored kade kako bi vam bili na dohvat ruke. Dobro je nositi dugačke rukave ili rukavice kako bi se zaštitili od grebanja.

5. Pomoć. Zatražite da vam neko pomogne, jer kada mačka vidi vodu dobro će vam doći još jedan par ruku da vam pomogne sa njom.

Kada ste obavili pripremu, vrijeme je za kupanje

1. Pripremite vodu. Prije nego uzmete mačku pustite mlaku vodu da teče. Prije samog kupanja na svojoj ruci isprobajte da voda nije vruća ili hladna.

2. Stavite mačku u kadu. Nježno istuširajte mačku. Izbjegavajte prskanje po očima, ušima i nosu.

3. Šamponiranje. Slijedite uputstva na ambalaži o količini potrebnoj za kupanje mačke. Pazite da sapunica ne dođe u oči, uši i nos.

4. Dobro isperite.

5. Provjerite da negdje nije ostalo sapunice. Ostatak šampona može izazvati iritaciju na koži ili probavne smetnje ako mačka poliže ostatke sa krzna.

6. Osušite mačku. Obrišite je nježno mekanim peškirom ili osušite fenom, ako se mačka ne boji.

Nakon kupanja nagradite svoju mačku, ali i sebe. Zaslužili ste!

Izvor: b92.net/ljubimac