Praznično vrijeme predstavlja jedan od  najljepših perioda u godini. Toplina doma,  pokloni, zimske radosti čine da novogodišnji praznici budu omiljeni dio godine za vas. Nažalost, ovaj period umije biti veoma stresan za vašeg ljubimca.
 

Pirotehnička sredstva, novogodišnji ukrasi, dalja rodbina koja vas posjećuje isključivo u toku praznika – sve to može izazvati promjene u ponašanju kod vašeg mezimca. Ono sa čim se većina vlasnika kućnih ljubimaca suočava jeste: Upomoć, naša jelka je završila na podu! Razmislite o svemu u svojoj kući ove godine: sjajnim papirno omotanim kutijama ispod jelke, blistavim lopticama koje prosto privlače pažnju vašeg ljubimca, skrivenim đakonijama u velikim crvenim čarapama koje vise na zidu, a predstavljaju pravu avanturu za vaše četveronožce. Dakle, kako da vaš ljubimci budu sigurni i u sezoni praznika? Donosimo vam  pet stvari koje treba da imati na umu za vrijeme najljepšeg perioda u godini.

Kako da vaši ljubimci budu zaštićeni tokom praznika?

Kažite “NE” šljkocima

Iako šljokice i razne vrste sprejeva mogu uljepšati vaše novogodišnje drvce, ova dekorativni elementi su potencijalna opasnost za vaše mezimce. U slučaju da dođe do gutanja, šljokice mogu izazvati probleme sa digestivnim traktom.

Koristite plastične loptice

kako da vaši ljubimci budu sigurni tokom praznika

Kako da vaši ljubimci budu sigurni tokom praznika?

Ako imate psa ili mačku, onda znate da obaranje jelke predstavlja pravu avanturu u koju se rado upuste. Iz tog razloga, koristite ukrase koji su teže lomljivi. Izbjegavajte staklene, drvene ukrase ili tkaninu. Drveni ornamenti obično imaju boju na njima i često su tretirani raznim vrstama hemikalija. Neka vaša jelka bude što stabilnija.

Sakrijte električne kablove

Sakrijte električne kablove od svjećica, naročito ako u kući imate štene koji obožava da žvaće sve što mu padne pod šapu.

Oprezno sa poklonima

Budite oprezni sa poklonima

Budite oprezni sa poklonima

Ko ne voli poklone ispod jelke? Vaši ljubimci  će ih sigurno primjetiti, a poklon zapokavan u sjajni papir može ubrzo postati šarena nova igračka. Kako biste izbjegli ovakve situacije, razmislite o tome da poklone iznesete dan prije praznika.

Čokoladu držite van dometa psa

Čokolada je omiljeni slakiš za vrijeme praznika, pobrinite se da čokoladne poslastice budu van dometa vašeg psa. Zašto? Pročitajte koje namirnice mogu biti opasne za vašeg psa. Dekoracija vašeg životnog prostora za mnoge predstavlja veliku radost i uzbuđenje, ipak imajte na umu sigurnost i bezbjednost vaših krznenih drugara. Ako vaš ljubimac nikada nije pokazao interesovanje za dekor, to ne znači da u budućnosti neće.

Kažite nam:

Da li su vam ovi savjeti bili korisni?                      

Koji su vaše preporuke za praznike sa ljubimcima?                      

Da li ste bili u situaciji da vaš ljubimac obori božićno drvce?