Ljubimci dokazano djeluju pozitivno na ljude. Druženje sa njima skreće pažnju od problema, umanjuje stres, a samim time i rizik od srčanog ili moždanog udara.

Ljubimci su uvijek tu za nas, a ovo je dokaz (VIDEO)

Ljubimci dokazano djeluju pozitivno na ljude. Druženje sa njima skreće pažnju od problema, umanjuje stres, a samim time i rizik od srčanog ili moždanog udara. Vlasnici ljubimaca se bolje koncentrišu i imaju niži pritisak.

Istraživanja su pokazala da ljubimci, pogotovo oni dlakavi, imaju pozitivan učinak na nas. Pozitivno utiču na emocije, a samim tim i na našu okolinu.

Samo nekoliko minuta provedenih s ljubimcem je dovoljno da se osjećamo manje tjeskobno i manje pod stresom. Snižava se nivo kortizola, hormona koji se pojačano luči u stresnim situacijama, a povećava proizvodnja serotonina, neurotransmitera zbog kojega se osjećamo smireno i sretno.

Već i maženje psa ili mačke umirujuće djeluje na um. Oni nas tjeraju da se brinemo o njima i time nam iz glave izbijaju ružne misli.

Bez obzira na to kako se mi osjećamo, znamo da je naša odgovornost da ih prošetamo, nahranimo i da se brinemo za njih onako kako zaslužuju. Ljubimci nam to vraćaju na najbolji mogući način – bezuvjetnom ljubavlju i zahvalnošću – i zato volite svoje ljubimce i brinite se za njih.

Therapy Pets

This is all the emotional support I need ❤️

Gepostet von Try Not to Laugh am Montag, 18. Juni 2018

Izvor: index.hr/ljubimci