Sljedeći savjeti, trikovi i tehnike pokrivaju raznolike situacije sa kojima se većina vlasnika mačaka susreće. Kod dresure, prvo razmislite o tome šta želite naučiti mačku, kako je navesti da to učini i kako je nagraditi. Ključ dobrog vaspitanja je dosljednost. Bez obzira šta odaberete, pobrinite se da to radite redovno, u suprotnom ćete mački slati pomješane signale što će samo dodatno otežati njen razvoj. Nemojte misliti da mačku možete vaspitati za 10 minuta. Ovi saveti će vam pomoći oko toga.

Mačka: 10 savjeta kako je vaspitati

mačke-mace-mačići

Mačke će se uvek boriti oko teritorije. Ako borba započne dok ste vi u blizini, prvo što trebate uraditi je zaustaviti je. Najbolja metoda je prskanje vodom.

1. Mačkama kažnjavanje ne znači ništa

To je činjenica. Ako ste ikada imali psa, znate da vam je kažnjavanje pomoglo kod promjene njegovog ponašanja. To kod mačaka ne pali. Nemojte na to trošiti vrijeme. One će sjesti, zapresti nekoliko puta i nakon toga nastaviti sa istim ponašanjem.

2. Tjelesno kažnjavanje ne dolazi u obzir

Budući da je mačje tijelo tako nježno, ne smijete udariti mačku. To znači da kod odgoja mačke morate koristiti druge metode i nadmudriti je da postignete što želite. Ne sumnjamo da ćete uspjeti u tome.

3. Koristite oblik pozitivnog podsticaja

Što ćete duže biti vlasnik mačke, otkrićete da ju je teško “uloviti na djelu” (bolje rečeno nedjelu). Zato je mnogo lakše nagrađivati mačku kad vidite da se dobro ponaša. Imajte pri ruci mačje poslastice i dajte ih mački svaki put kad uradi nešto dobro, poput korišćenja kutije sa pjeskom za nuždu ili kad koristi grebalicu za oštrenje kandži.

4. Nabavite dovoljno igračaka za mačku

Možete da ih kupite u prodavnici za kućne ljubimce ili ih sami napravite. Mačke su često nevaljale zato što im je dosadno. One su po prirodi predatori. Sjetite se scene iz crtanog filma “Kralj lavova” kad mali Simba savladava lekcije vrebanja plijena. Kad se vaša mačka spušta po zavjesama i zatrčava prema zidu, zapravo samo uvježbava svoje predatorske vještine. Opskrbite mačku s dovoljno alternativnih materijala za vježbu i barem ćete je malo ukrotiti.

5. Pobrinite se da mački bude zabavno dok vas nema

Ako je vaša mačka naviknuta na društvo, brzo će joj dosaditi samoća i polako će početi da uništava stvari dok ste na poslu ili kad vas duže vrijeme nema kod kuće.

6. Spoznajte vreijdnost bočice vode sa prskalicom

U nekim slučajevima, prskanje mačke sa vodom je dovoljno da privuče njenu pažnju i zaustavi njeno loše ponašanje. Sve što vam teba je prskalica koju obično koristite za prskanje sobnog bilja. Kad mačka počne loše da se ponaša samo je poprskajte. Uskoro će dobro znati da to ne smije da radi.

7. Dunite mački u lice

Možda zvuči čudno, ali pali. Ako vam se mačka doslovno unijela u lice, a želite je naučiti da se drži na određenoj udaljenosti i da vam prostora, isprobajte ovaj trik. Jednostavno joj dunite u lice. To će je preplašiti i začuditi. Uskoro će shvatiti da ste to vi dunuli u nju i neće vam više smetati.

8. Pobrinite se da vam mačka ima sobu sa pogledom

Znate kako se kaže: “Radoznalost je ubila mačku”. Događa se da se vlasnik naljuti zbog nečeg što mu je uradila mačka kojoj je bilo dosadno. Dosta mačjeg negativnog ponašanja povezano je s njenom radoznalošću. Pobrinite se da vaša mačka može sjedeti na simsu i posmatrati ptice koje lete napolju, i uopšte šta se napolju dešava. Ako vaša prozorska daska mački nije dovoljno velika za duže sjedenje probajte da proširite dasku.

9. Bavite se mačkom

Ovo možda zvuči čudno kao tehnika dresure, no što više vremena provedete sa svojom mačkom, bolje ćete moći da komunicirate s njom. Mačke definitivno imaju dobro razvijene komunikacijske veštine. Što bolje poznajete svoju mačku i što bolje ona poznaje vas, to ćete joj lakše pročitati misli. Puno ćete lakše znati kad se sprema da uradi nešto što ne bi smjela, a ona će znati kad se vi ne slažete s tim što radi, posmatrajući vaš govor tijela i pogled.

10. Imate više od jedne mačke? Tada verovatno ponekad vidite mačju borbu

Mačke će se uvek boriti oko teritorije. Ako borba započne dok ste vi u blizini, prvo što trebate uraditi je zaustaviti je. Najbolja metoda je prskanje vodom. Prskajte agresora, a izbegavajte prskanje žrtve. Posle toga zatvorite agresora u drugu sobu. Za to vrijeme nagradite mačku koja nije napadala iako je bila napadnuta. Kad ovaj par mačaka ponovno bude zajedno, držite ih pod nadzorom što više možete.

Ove ideje su samo mali dio mačijeg vaspitavanja. Kad se bolje upoznate sa svojom mačkom, razvićete svoju komunikaciju. To može biti kroz govor – vi joj pričate, a ona mijauče, no veća vjerovatnoća je da ćete komunicirati govorom tijela. Uskoro ćete raspoznavati nijanse ovog oblika komunikacije, a vaspitavanje mačke će biti lakše nego što ste mislili.

Izvor: zena.blic.rs/porodica