Živahan, oprezan i privržen pas. Iako izgleda kao igračka, maltezer je hrabar i odan vlasniku.

Maltezer (malteški pas): Neumorna maza

maltezer-pas

Maltezer je dobar u učenju trikova.

MALTEZER – ISTORIJA

Iako se u literaturi kao zemlja porijekla najčešće navodi Malta po kojoj je pasmina navodno dobila ime, pravo porijeklo maltezera još uvijek nije u potpunosti razjašnjeno.

Naime, pretke današnjih maltezera povezuju i sa Italijom, hrvatskim ostrvom Mljetom, a ima i onih koji smatraju da potiču iz Azije odakle su sa trgovcima došli na područje Mediterana.

Kako sa porijeklom, nepoznanica ima i sa namjenom pasmine. Tako se spominje kako su pretke maltezera u lukama koristili za lov na miševe i štakore, dok ih sa druge strane brojna slikarska i književna djela prikazuju kao pse koji su se često viđali u društvu plemića i plemkinja.

KARAKTERISTIKE

Živahan, oprezan i privržen pas. Iako izgleda kao igračka, maltezer je hrabar i odan vlasniku. Lajanjem će obavijestiti kada je neko ispred vrata. Dobro se slaže sa drugim ljubimcima.

DRESURA

Veoma je inteligentan. Dobar je u učenju trikova, ako osjeća da je dovoljno nagrađen i ako mu se pruži dovoljno pažnje.

ZDRAVLJE

Dobrog je zdravlja i nema primjećene nasljedne bolesti. Međutim, kao vlasnik maltezera vjerovatno ćete se sresti s problemom “suza” odnosno iscjetkom iz očiju koji će sa vremenom (ako se redovito ne čiste) na dlaci ispod očiju ostavljati smeđe tragove. No, nehigijena očiju može dovesti i do puno ozbiljnijih problema tako da je oči odnosno dlaku oko njih potrebno redovito čistiti.

IZGLED I NJEGA

Mali pas za pratnju, krhkih kostiju. Ima meku, dugu, bijelu i svilenkastu dlaku koja pada do zemlje.

Maltezeri imaju prelijepu bijelu dugu dlaku koja se ne linja, ali je zato jako teška za održavanje. Neophodno je svakodnevno češljanje, četkom i češljem koji nisu od metala. Čišćenje očiju je obavezno svakog jutra. Višak dlake oko ušiju treba redovno uklanjati. Povremeno ga treba okupati da bi se održala njegova bijela boja, ali prečesto kupanje šteti njegovoj dlaci i koži. Treba ga voditi u šetnju nekoliko puta dnevno.

ŽIVOTNI VIJEK

Maltezer obično živi oko 12-15 godina.

Pročitajte karakteristike drugih pasmina:

Sibirski haski

Mops

Doberman

Čivava

Čau-čau