Maltezer je stara pasmina o čijem porijeklu se još uvijek raspravlja. Pročitajte sve o ovim zaigranim psićima.

MALTEZER – KARAKTERISTIKE I IZGLED

Maltezer ima dugu, bijelu, svilenkastu dlaku crnu njuškicu i duboke razigrane crne oči, koje se kriju ispod šiški. Kod nekih uši imaju boju svijetlog limuna.a, krzmo može imati tragove blijede narančaste nijanse.

Iako izgleda slatko i ljupko, on je mnogo više od kućnog ljubimca koji se drži na krilu i obasipa maženjem. Maltezer je vrlo zaigran i hrabar, često se zaštitnički ponaša. 

Odličan je partner u igri sa djecom i u stanju je satima da se igra s njima.

Maltezer ima kompaktnu građu tijela raspona visine od 20 do 25 centimetara. Mužjak i ženka su otprilike imaju iste karakteristike i nema velike razlike u kilaži. Ovaj  pas može težiti od 1,4 do 3 kg, a ako se ugoji i ulijeni, za to je isključivo kriv njegov vlasnik, koji ga pravilno ne hrani. Mogu živjeti i do 10 do 14 godina. 

U nekim izvorima oslovljava se kao mljetski pas.

Pročitajte: Namirnice koje nikako ne smijete davati vašem psu.

 

maltezer

Maltezer spada među najpopularnije pasmine na svijetu.  

PORIJEKLO

Najstariji crtež mljetskog psa nalazi na jednoj vazi koja je pronađena u Etrurskom mestu Vulci. Na njoj je predstava jednog patuljastog psa koji podsjeća na špica i ima veoma dugu dlaku.

Aristotel daje prvi opis naziva rase, ali ne navodi mjesto nastanka. Aristotel navodi naziv Melitaei catelli (Melitaeus catellus) te psa uspoređuje sa kunama. Grčki pisac Kalimah u prvom pisanom izveštaju dokumentuje porijeklo mljetskog psa. Opisao je Canis melitaeus 230 godina prije nove ere kao patuljastog psa koji potiče sa ostrva Melitae, ispred jadranske obale, blizu Korčule.

ZDRAVLJE I NJEGA

Budući da su maleni rastom, ne linjaju se i nemaju miris. maltezeri su idealni psi za stan.  Dlaka ne opada sama, ali potrebno ih je svaki dan češljati i čistiti uši.

Potrebno je obratiti pažnju na higijenu očiju (čišćenje krmelja i kapanje odgovarajućim kapima),  jer većina maltezera ima problema s pretjeranim suzenjem očiju.

Jedna su od hipoalergenskih pasmina.

maltezer

Maltezeri  su tipični predstavnici pasa za društvo koji su vezani za svoje vlasnike. 

ZANIMLJIVOSTI:Prvi upisani psi bili su Motti i Affi, upisani 1904. u švajcarski rodovnik.

Pročitajte karakteristike drugih pasmina:

Sibirski haski

Mops

Doberman