Posljednjih dana velik broj vlasnika pasa prijavio je pokušaje trovanja pasa u nekoliko gradova u Hrvatskoj i Srbiji.

Sve češći pokušaji trovanja pasa

Vlasnici su svoju zabrinutost podijelili u grupi Ponosni vlasnici kućnih ljubimaca i zamolili sve članove da obrate pažnju prilikom šetnje pasa. Na nekoliko lokacija pronađen je otrov za pacove umotan u piletinu te ekseri umotani pseću hranu.

Pokušaji trovanja pasa prijavljeni su Zagrebu, Makarskoj, Osijeku i Beogradu.

Vlasnici su zamolili sve članovi koji pronađu sumnjive supstance da prijave lokaciju.

Kako prepoznati trovanje kod pasa?

Kada postoji sumnja da je pas došao u dodir sa otrovom, ili da ga je uzeo, odmah treba zvati veterinara.  Dok ne stignete do njega, isperite sa puno mlake vode dlaku, kožu i sluzokožu psa koji je došao u dodir sa otrovom. Važno je znati i vrijeme kad je pas pojeo otrov. To se po pravilu događa onda kada ga niko ne gleda. Što manje vremena protekne od trovanja, veće su šanse da veterinar odstrani otrov iz stomaka i crijeva prije nego što dospije u krv.

Nervni otrovi kao i insekticidi i neki otrovi za miševe i pacove izazivaju lučenje pljuvačke, drhtanje, male ženice, povraćanje, grčeve, ukočene, pretjerane pokrete (Ataxie). Moguć je svaki oblik poremećaja svijesti, od umora preko pomračenja, pa do nesvjestice. Osim toga, otrov može da izazove i otežano disanje, usporen puls i oduzetost, uznemirenost, osjetljivst na šumove i ukočenje vilice.