Mops je pas koji će vas već pri prvom susretu šarmirati svojom umiljatošću i pogledom kojem rijetko ko može da odoli.

MOPS – KARAKTERISTIKE I IZGLED

Ova pasmina se odlično slaže sa psima i drugim kućnim ljubimcima, ali i djecom. Mops je osjećajan, odan, privržen i druželjubiv. Ovo je pas koji će vas šarmirati svojom umiljatošću i duhovitošću. Spada u minijaturne rase, kratkog četvrtastog tijela. Dlaka mu je kratka, najčešće crne boje, boje kajsije, srebrna ili žućkasto-smeđa sa crnom maskom na njušci i crnim ušima. Njihov glavni adut su krupne, tamne, živahne i isturene oči koji daju karakteristično blag izraz lica.

Mops

Njihov glavni adut su krupne, tamne, živahne i isturene oči koji daju karakteristično blag izraz lica.

PORIJEKLO

Pug Karlin  je drevna rasa porijeklom iz Kine čija istorija se dosežu i do 400 – 700 godina prije nove ere. Prve karline su na tlo Evrope donijeli holandski trgovci. Kada su Vilijem II i Meri II preuzeli engleski prijesto, donijeli su ovu rasu na obale Engleske. Zbog specifičnog lika, dobili su naziv “pugs” (na engleskom pug znači “ravan nos”). Ime mops, kojeg i mi upotrebljavamo, njemačkog je porijekla (staronjemački “mup” znači “natmuren”). Ova pasmina je svojim blagim karakterom postala jedna od omiljenih ljubimaca slavnih vlasnika poput Gijoma od Oranža, Žozefine Boarne, vojvode od Angina ili Marije Antoanete.

ZDRAVLJE I NJEGA

Ova rasa je karakteristična po naborima koje je potrebno redovno čistiti. Ima izrazito osjetljivu kožu i skloni su respiratornim infekcijama te često imaju problema sa gojaznošću. Istina je da mops često hrče.

mops

Mopsovi su osjetljivi na visoke i niske temperature

Zahtijevaju svakodnevnu fizičku aktivnost. Nije preporučljivo da se izlažu visokim ili niskim temperaturama. Pročitajte: Da li pse treba da oblačimo?

Mopsovi teško podnose visoke temperature i iz tog razloga u ljetnom periodu preporučljivo je da izlaze napolje u jutarnjim i večernjim satima. Takođe, potrebno mu je povremeno četkanje kako bi se uklonila mrtva dlaka. 

ZANIMLJIVOSTI: Žozefina Bonaparta imala je mopsa po imenu Fortuna, koji je prenosio tajne poruke porodice dok je ona boravila u zatvoru. Engleski slikar Vilijam Hogart naslikao je autoportret simboličnog naziva “Slikar i njegov mops”, gdje se njegov mops nalazi u prvom planu.