Zašto ovaj odmor ne bi bio drugačiji od svih prethodnih? Vrijeme je da i svom ljubimcu priuštite iskustvo za pamćenje! Zabava na plaži, kupanje, šetnje po prirodi i trenuci maženja sigurno će prijati i vama.

Na odmoru sa kućnim ljubimcem

odmor

Svi vlasnici pasa znaju da su njihovi ljubimci u 99% slučajeva ludi za vožnjom automobilom, što je ujedno i najlakši način za njihov transport.

Zašto ovaj odmor ne bi bio drugačiji od svih prethodnih? Vrijeme je da i svom ljubimcu priuštite iskustvo za pamćenje! Zabava na plaži, kupanje, šetnje po prirodi i trenuci maženja sigurno će prijati i vama.

Kako bi sve proteklo u najboljem redu, pripremili smo vam korisne informacije i savjete koji će vam olakšati samo naizgled komplikovanu organizaciju. Naravno, kako put ne bi bio previše naporan za ljubimce, osnovna preporuka je da se ipak odlučite za neku bližu destinaciju. Promjena sredine životinjama remeti stečenu rutinu i svakodnevne navike, što može da dovede i do pojave aksioznosti. Naravno, dobro planiranje i ljubav koju ćete im zasigurno pružiti tokom ovih trenutaka mogu da spriječe komplikacije i obezbjede njihovu apsolutnu sigurnost.

Prevoz kućnih ljubimaca

Najbitnije je da od samog starta putovanje planirate uz podršku savjetnika za individualno putovanje kako biste ispoštovali sva pravila koja važe na svim tačkama tranzita, transfera i odredišta putovanja. Takođe, jedan od prvih koraka jeste da ljubimca odvedete na pregled kod veterinara kako biste dobili stručno mišljenje o sposobnosti ljubimca da bude učesnik svih planiranih aktivnosti. Uz to, potrebni su vam i zdravstvena potvrda i pasoš za pse ili mace koji zahtijeva većina avio kompanija. Veterinar će vam dati i prave savjete kako da se izborite sa mučninom i nemirom koji mogu da se jave u transportu. Svi vlasnici pasa znaju da su njihovi ljubimci u 99% slučajeva ludi za vožnjom automobilom, što je ujedno i najlakši način za njihov transport.

Zajednički let avionom

Kada destinacija zahtijeva let avionom, na određene elemente organizacije morate da obratite posebnu pažnju. Transporteri za pse i mačke su obavezni prilikom vožnje u putničkoj kabini, a kako biste imali uvid u sve dodatne propise, jako je bitno da već prilikom traženje ponude iskažete želju da putujete u društvu ljubimca. Broj životinja je ograničen na letovima i zato njihov prevoz mora biti potvrđen od strane svih avio kompanija koje su naznačene na vašoj karti.

Ukoliko letite sa kompanijom Air Serbia, bitno je da znate da prevoz životinja nije dozvoljen u prtljažnom dijelu aviona, dok prevoz u kabini nije moguć ni na letovima do/od Velike Britanije i do/od Ujedinjenih Arapskih Emirata. Ova kompanija prihvata ljubimce samo ako su oni kuca, maca ili mala ptica, i koji nisu opasni, agresivni ili neprijatnog mirisa. Nosiljka i životinja ne smiju biti teži od 8 kg, a glava i ostali dijelovi tijela životinje ne smiju da vire iz nosiljke u toku bilo koje faze putovanja. Nosiljka će tokom ljeta biti smještena ispod sjedišta ispred vas, te je potrebno da njene maksimalne dimenzije budu 40 cm (dužina) x 30 cm (širina) x 24 cm (visina). Prijava za let je minimum dva sata prije poletanja kako biste na vrijeme obavili sve formalnosti, a usluga prevoza kućnog ljubimca će vam biti naplaćena prije ulaska u avion, i to posebno za odlazno, a posebno za putovanje u povratku.

Pet friendly destinacije

Dok ćete u Grčoj jako teško pronaći smeštaj u kom je dozvoljen boravak životinja, Španija se sa druge strane pojavljuje kao destinacija koja ispunjava sve uslove za prijatan odmor ove vrste.

Prva oficijalna plaža za pse na cijelom Mediteranu smještena je u Aja Napi na Kipru. Plaža se zove Louma, a stotinama godina koristili su je pastiri za kupanje svojih stada.

Kada je u pitanju odmor u evropskim metropolama, Pariz je najsrdačniji grad, vrlo prijateljski nastrojen prema kućnim ljubimcima. U društvu ljubimca kafu možete popiti u gotovo svakom od mnogobrojnih kafića. Isto tako opušteno možete i ručati u restoranima sa svojim ljubimcem. Naša posebna preporuka je da u društvu svog četvoronožnog prijatelja posetite Montmartr, gdje će vam umetnici za nekoliko evra naslikati originalnu uspomenu sa zajedničkog putovanja.

Opšti saveti za putovanje sa ljubimcem

I za kraj, još par opštih savjeta. Unaprijed se informišite o veterinarskim ambulantama na lokaciji na koju idete, i u svoj telefon obavezno memorišite broj za hitne slučajeve. Idealno bi bilo da nekoliko dana prije putovanja krenete da navikavate ljubimca na transporter, pa čak i da ga hranite u njemu. Jedan mali trik koji možete da primjenite jeste da pred sam polazak izmorite svog ljubimca (igra sa lopticom npr.) kako bi tokom puta mogao lakše da zaspi. Prilikom pakovanja nemojte da zaboravite minimum dva povoca i jednu rezervnu ogrlicu, prostirku koju možete staviti na namještaj u restoranu ili hotelu, prenosive posudice za hranu i vodu, njihovu omiljenu igračku i kese za smeće. Posebno pazite za slučaj da ljubimca ostavljate samog u sobi – čak i najposlušniji se mogu ponašati čudno u nepoznatoj sredini.

Želimo vam srećan put i odlično raspoloženje!

Izvor: travelhouse.rs