Psi nisu rođeni sa povocem, pa je tako trenutak kada puštamo psa da slobodno trči u parku za pse ili lokalnoj poljani, jedan od najuzbudljivijih za svakog ljubimca. Iako su od ranog doba naviknuti na povodac, sloboda kretanja je njihovo prirodno stanje i od velikog je značaja za svakog psa.
 

Na šta obratiti pažnju kada je pas pušten?

Evo na šta obratiti pažnju kada pas nema povodac:

Budite uvijek prisutni

Kada je više pasa pušteno istovremeno, bilo bi dobro da uvijek obraćamo pažnju šta se dešava. Ukoliko smo zauzeti telefonom ili razgovorom sa drugim ljudima, najčešće se desi da reagujemo prekasno. Kada već dođe do neželjene situacije (sukoba), pse je tada teško zaustaviti, a nerijetko možemo biti i ozbiljnije povrijeđeni, dok ih nastojimo razdvojiti.

Možda poznajemo svog psa, ali ne možemo uvijek znati kakve su reakcije drugih pasa, da li su i koliko socijalizovani i kakve su navike njihovih vlasnika. Za naše najveće dobro, ali i svih prisutnih, ono što se dešava među psima, trebalo bi nam biti prioritet.

Komunikacija sa drugim psima

Stvari koje iz ljudske perspektive mogu djelovati kao igra, u komunikaciji životinja nemaju isto značenje i mogu dovesti do sukoba. Kao vlasnici, bilo bi dobro da obratimo pažnju da li je naš pas navalentan i da li dosadjuje drugim psima. Stavljanje šape na drugog psa, nadvijanje iznad drugog psa ( posebno iznad glave ), zaskakivanje ( kada nije u pitanju instinkt parenja ), guranje ili direktan kontakt na njušku drugog psa, nisu socijalna ponašanja i mogu biti okidači konflikta.

Obratite pažnju da li je nekom psu neugodno zbog nečeg što vaš ljubimac radi ( bježanje, podvijanje repa, sklanjanje, čak i podizanje usne i pokazivanje zuba kao znak upozorenja).

Takođe, obratite pažnju da se vaš pas ne osjeća ugroženo zbog ponašanja drugih prisutnih pasa.

Mnogo je bolje da čovjek reaguje na vrijeme ( nekada i da zamolimo drugog vlasnika da opomene svog psa ako je potrebno), nego da ostavljamo da životinje ” to riješe same”. To može izgledati jako neugodno i nasilno, a u zavisnosti od veličine p(a)sa i intenziteta sukoba, može imati i ozbiljne posljedice.

Pored fizičkih povreda, psi mogu razviti strah i nesigurnost nakon takvih okršaja, što će se odraziti i na sve buduće susrete i kao rezultat može imati ili povlačenje psa u sebe ili razvijanje odbrambenih reakcija.

Na mjesta gdje je pušteno više pasa istovremeno nemojte nositi hranu ili igračke svog psa.

To može dovesti do napetosti čak i medju psima koji se redovno igraju i dobro poznaju.

Pokušaj više pasa istovremeno da dođu do poslastica u vašim rukama, može dovesti do uzbuđenja, komešanja i nadmetanja.

Hrana je primarni instinkt i psi imaju potrebu da do nje dodju što prije ( prije ostalih ) te instikt da je zaštite.

Sa ličnim stvarima ( poput igračaka) je slično. Neki psi rado će podijeliti lopticu ili kanap, ali u praksi većina će se ponašati zaštitnički i čuvati ono što smatraju svojim.

Do idućih priča o malim i velikim šapama,

Tim Socijalizacija pasa Banja Luka

 

Za dodatne informacije i stručno savjetovanje iz oblasti socijalizacije pasa možete kontaktirati tim Socijalizacija pasa Banja Luka putem telefona 066 185 852, od 12 do 20h, svakim danom osim nedjelje. Takođe, za sva dodatna pitanja i informacije možete im pisati putem webstranice, facebook-a ili instagram profila.