Psi su preslatka bića i odani prijatelji, ali moramo priznati da nam neka njihova ponašanja do sada nisu bila jasna. Na svu sreću, pronašli smo odgovore pa vam ih prenosimo u nastavku.

Objašnjeno pseće ponašanje: Odgovori na 10 misterija

pseće ponašanje

Psi imaju mokre njuške jer kroz nos izlučuju sluz koja im pospješuje čulo njuha.

1. Ganja vlastiti rep?

Pas koji lovi vlastiti rep može imati nekoliko problema ili višak energije. Problemi zbog kojih bi mogao loviti vlastiti rep su nedostatak vitamina B6 i C, anksioznost, buhe ili problemi s analnim žlijezdama, piše Little Things.

2. Jede izmet?

Može biti jako uznemirujuće gledati psa kako jede vlastu balegu ili balegu drugih pasa. Ali, postoji zanimljiv i praktičan razlog za takvo ponašanje. Dr. Karen Becker objašnjava da majke jedu fekalije svoje mladunčadi kako bi sakrile njihov miris i zaštitile gnijezdo. Drugi stručnjaci tvrde da jedu fekalije u potrazi za nutrijentima i probavnim enzimima koje mogu pronaći u balegi.

3. Kruži prije nego što legne?

Mnogi psi će hodati u krug prije nego što pronađu idealno mjesto za leći. Iako ne postoji tačno objašnjenje baš za ovo ponašanje, vjerovatno se radi o navici koju su naslijedili od vukova. Vukovi znaju hodati u krug i kopati dok ne nađu udobno mjesto za spavanje. Ako pas kopa rupe u zemlji i spava tamo za vrijeme ljetnih mjeseci, to znači da se pokušava rashladiti.

4. Ima mokar nos?

Cesar Millan kaže da psi imaju mokre njuške jer kroz nos izlučuju sluz koja im pospješuje čulo njuha. Takođe, vole čistiti noseve lizanjem. Kada im je vruće, izlučivanje znoja i sluzi putem nosa pomaže im u rashlađivanju tijela. Kada su vani, psi stalno skupljaju vlagu s trave, lišća i zemlje pa i to doprinosi njihovoj mokroj njušci.

5. Uništava igračke?

Vjerovatno ste primijetili da pas obožava zagristi svoju igračku i mahnito je tresti lijevo-desno. Dr. Margaret Gruen pojašnjava da je to evolucijski instinkt jer bi tako hvatali i ubijali svoj plijen.

6. Mrzi kupanje?

Psima kupanje može biti traumatično iz nekoliko razloga. Možda nisu imali ugodno prvo kupanje jer su se našli u hladnoj vodi ili je bilo iznenadno, pa sada kupanje i dalje budi negativne asocijacije u njima. Moguće je da su im zvuk i dodir vode jednom izazvali nelagodu pa ih i to čini nemirnima.

7. Ima strah od grmljavine i glasnih zvukova?

Iako ne postoji tačno objašnjenje, pretpostavlja se da psi čuju niže frekvencije grmljavine, vjetra, munja, statičnog elektriciteta i promjena u pritisku, a to ih plaši.

8. Ispoljava agresiju prema drugim psima?

Agresivno ponašanje prema drugim psima učestalije je kod mužjaka koji nisu kastrirani. Neki psi su agresivni jer su imali negativna iskustva u periodu socijalizacije, koji traje od treće nedjelje do trećeg mjeseca. Drugi mogu biti agresivni jer se boje, štite teritoriju ili imaju zdravstvenih problema.

9. Bulji u mene?

Psi obično bulje u vlasnike kada očekuju hranu, nagradu ili maženje. Neke pse nije poželjno gledati u oči jer to doživljavaju kao prijetnju, ali pse se može naučiti da je gledanje u oči i izraz odobravanja.

10. Jede travu?

Potpuno je normalno da psi jedu travu jer se tako rješavaju problema sa probavom. Ako ispuštaju puno vjetrova, jedenje trave je jedan od načina kako se pokušavaju riješiti tog problema. Trava će im škakiljati grlo i želudac, pa će povraćati.

Psi su različiti obzirom na pasmine i veličine, ali se pravila oko hranjenja malo razlikuju. Kako bi znali kako hraniti psa, trebate znati koje je starosti vaš ljubimac, te kako se hranio prije nego što je došao u vaš dom. Ako se radi o štencu, tada imate najjednostavniju situaciju u kojoj ćete mu vi stvoriti navike i vrijeme hranjenja.

Više o ishrani pasa pročitajte ovdje.

Izvor: net.hr/magazin/ljubimci