Djeca koja imaju psa više su socijalna, druželjubiva, odgovorna i fizički zdrava. Pas rješava problem usamljenosti i hiperaktivnosti.

Pas i beba u stanu: Treba li dijete odrastati uz kućnog ljubimca?

pas i beba

Djeca do druge godine neće razlikovati psa od igračke.

Ukoliko imate psa u kući, dijete morate postepeno privikavati na suživot sa kućnim ljubimcem. Recite mu da pas ima osjećaje i pripazite na njega dok mu se približava.

Pročitajte: Štenci u fokusu

Djeca  do druge godine neće razlikovatipsa od igračke. Povlačiće ga za rep i uši. Pas će možda biti znatiželjan, poželjeće se igrati i nesvjesno bi mogao srušiti dijete. Morate izbjeći neželjene ljubomorne ispade vašeg psa. Psu ne smijete dozvoliti da liže, grize i njuši bebinu flašicu, odjeću i igračke.

Ako dojite, psa premjestite u drugu prostoriju. Dijete može biti alergično na pseću dlaku, a može se razboljeti od nekog virusa kojeg prenosi pas. Budući da psi reaguju instinktivno, dovoljna je sekunda da pas ‘iz čistog mira’ ugrize dijete. U sedam od deset napada pasa od kojih je posljedica bila smrt, žrtve su bile bebe, a pas je bio njihov član porodice. No, za takve slučajeve krivci su bili lakovjerni roditelji koji su bezuslovno vjerovali psu i učinili kardinalnu grešku. Psi su baš kao i djeca i ponekad igru shvate preozbiljno.

Donosimo pozitivne činjenice kada su dijete i pas u istoj kući:

1. Vrijeme u prirodi

Porodice sa psima više vremena provode na zraku koje godi i djeci. Sunce, priroda, šetnja i opuštanje svakako je zdravija opcija od provođenja vikenda kada ste “zarobljeni” u stanu. Dijete će se umoriti na zraku i neće biti nervozno.

2. Zdravija beba

I dok sigurno postoje situacije u kojima je bolje odvojiti životinju i bebu, dobro je znati zaključak istraživanja objavljenog u časopisu Microbiome koji kaže da krzneni prijatelji (a pogotovo psi) pružaju zdravstvene prednosti za trudnicu, a nastavljaju se i do ranog djetinjstva djeteta.

Te prednosti su: manja vjerojatnost od alergija, gojaznosti, čak i raka.

3. Disciplina, odgovornost

Djeca razvijaju osjećaj za brigu prema drugima. Djeca će se tokom odrastanja brinuti za psa, pas će ih slušati i razvijaće prijateljski odnos.

4. Zadovoljstvo

Djeca su samopouzdana kada ih roditelji pohvale da se znaju brinuti za psa. Pas im donosi smirenost, ljubav, povezivanje. Djeca neće biti razdražljiva, ni sama. Lakše će se prilagoditi društvu i sa manje straha će pristupati vršnjacima.

5. Biće psihički i fizički zdraviji

Djeca će imati manju kilažu jer će se uključiti u aktivnosti sa psom. Biće socijalna, sretna, energičnija, steći će više kondicije i razviće pohvalne navike.

Izvor: zivotistil.rtl.hr