Pas je možda bio prvi sisar koji je zakoračio u svemir, ali to ne znači da im je sada vožnja avionom lakša.

Pas i let avionom – pripremite se

let

Kada ste utvrdili da vaš pas može da leti sa vama, potrebno je da ga pripremite za odredište na koje planirate da idete.

Ukoliko planirate da povedete vašeg psa na odmor, morate ga prvo pripremiti i fizički i psihički. Evo šta vam je potrebno kako biste uživali u letu sa vašim psom:

1. Da li vaš pas može da leti?

Prva stvar koju treba da uradite jeste da se raspitate da li pas može da podnese lete avionom. Postoje neka zakonska ograničenja, pa tako previše mladi i stari, trudni i bolesni psi ne mogu da lete. Neke rase pasa, koje imaju kraće nosne puteve poput bostonskog terijera ili mopsa tokom ljeta bi mogle da imaju neprijatnost. Ukoliko vaš pas može da leti, onda morate preispitati njegove mentalne sposobnosti. Let će za njega biti stresan, pa ukoliko mislite da će sve vrijeme cviliti bolje bi bilo da ga ostavite kod prijatelja ili nekog odgajivača.

2. Uradite domaći zadatak

Kada ste utvrdili da vaš pas može da leti sa vama, potrebno je da ga pripremite za odredište na koje planirate da idete. Proverite da li i koje su mu vakcine neophodne, a sve to morate uraditi sedam do osam mjeseci unapred. Morate takođe da imate i potvdu o njegovom zdravstvenom stanju koja se ovjerava mjesec dana prije polaska, a neke zemlje traže da to bude dan, dva prije leta. Pronađite avio kompaniju koja je opremljena da primi vašeg psa. Pročitajte sve propise avio kompanije, snimite sve razgovore koji se tiču vašeg psa, u slučaju da nešto krene po zlu. Može biti korisno ako ponesete i primjerak koji se tiče politike avio kompanije o kućnim ljubimcima, za slučaj da zaposleni ove kompanije nisu sigurni.

Takođe je potrebno da naviknete vašeg psa na sanduk u kome će provesti vrijeme tokom leta, pa se igrajte sa njim unutar sanduka, kako bi se navikao na isti. Neke avio kompanije će vam dopustiti da vam pas bude ispod sjedišta, mada su ovakvi letovi ograničeni na međugradska putovanja. Kompanije koje dozvoljavaju ljubimce u kabinama su Air France, Air Canada, Lufthansa, Swiss Airlines. Druge poput British Airways, Virgin Atlantic i Quantas, zahtijevaju da ljubimci putuju u odjeljku za prtljag.

Psi vodiči su često izuzeci – on će uvijek biti pored putnika i bez obzira koliki je, pas može da ostane uz vlasnika.

3. Olakšajte let

Pokušajte da pronađete direktne letove, kako biste izbjegli da vam psa šetaju po aerodromima. Biranje sanduka je takođe važno i on treba da zadovolji propise avio kompanije kojom putujete kao i da bude udoban za psa. Ne preporučuje se da hranite psa tokom leta, kako se ne bi uznemirio stomak.

4. Dan vašeg putovanja

Iako biste većinu stvari trebalo da uradite prije puta, postoji mnogo toga čime možete da se pozabavite na dan svog leta, kako biste učinili to putovanje zanimljivo psu. Kako mu ne biste uznemirili stomak, ne hranite ga dva do četiri sata prije leta, vodu možete da mu date. Povedite ga u najdužu moguću šetnju, jer će vam biti lakše sa umornijim psom. Provjerite da li vaš pas i sanduk imaju sve potrebne informacije, u slučaju da budete razdvojeni.

Izvor: ljubimci.telegraf.rs