Kućni ljubimci postanu gospodari doma kada im vlasnici nisu tu. Neki od njih laju i uralju, a sve to dolazi od jake emotivne veze koju imaju sa ljudima. 

Pogledajte šta rade psi kada ostanu sami kod kuće! (VIDEO)

Kućni ljubimci postanu gospodari doma kada im vlasnici nisu tu. Neki od njih laju i uralju, a sve to dolazi od jake emotivne veze koju imaju sa ljudima.

Kaže se da jedan od četiri do osam miliona britanskih kućnih pasa pati od depresije izazvane stresom od ostanka sam kod kuće.
Po nekim saznanjima, problem je još gori za životinje čiji vlasnici moraju da rade prekovremeno ili da se vraćaju na svoja radna mjesta.

Istraživanje za televizijski dokumentarac je otkrilo kako se psi ponašaju kada im vlasnici nisu kod kuće. Za neke pse posljedice mogu biti šokantne, otkrio je potparol ovog projekta. Moglo se vidjeti kako laju, vrište, zavijaju, vrše nuždu pa čak i povrjeđuju sami sebe.
Dr Džon Bredšo, autor, stao je u odbranu pasa: “Psi imaju veoma snažnu vezu sa ljudima. Možete naučiti psa da radi razne stvari i shvati naše pokrete.” Mi očekujemo da se okrenu kad kažemo našim psima: ”Izlazimo, opustite se, žvaćite kost, mi ćemo se vratiti”. Oni ne razumiju to.

Vlasnicima pasa koji su oboljeli od razdvajanja se savjetuje da postepeno povećaju količinu vremena koje provode sa svojim ljubimcima. Dr Nikola Runi, sa Univerziteta Bristol, izjavio je da nivo hormona stresa kod nekih pasa može biti veoma visok i ako oni ne izgledaju tako.
”Mi ne želimo da vlasnici kažu: “Moj pas pati, ali radim prekovremeno i tu ne mogu ništa”.” Postoje strategije koje mogu da se koriste.

U vidu u nastavku pogledajte šta rade hasikiji kada ostanu sami!

Izvor: dailymail.com