Uslužno šetanje pasa je u posljednje vrijeme i kod nas postao popularan način obezbjeđivanja dodatnih prihoda.

Profesionalni šetač pasa – sve popularnije zanimanje

Uslužno šetanje pasa je u posljednje vrijeme i kod nas postao popularan način obezbjeđivanja dodatnih prihoda. Oglasa za pružanje takvih usluga je sve više, a mogu se naći na internetu, u izlozima pet-šopova, ili putem preporuke. Da se radi o aktivnosti koja ima ozbiljan potencijal, govori i to što je Kinološka akademija iz Beograda pokrenula kurs za sve one koji žele da se profesionalno bave pet-sitingom i šetanjem pasa.

povodac-pas-psi

Potreba za uslužnim čuvanjem i šetanjem kućnih ljubimaca, a prvenstveno pasa, iz godine u godinu raste.

Potreba za uslužnim čuvanjem i šetanjem kućnih ljubimaca, a prvenstveno pasa, iz godine u godinu raste, naročito u većim gradovima, gdje zbog načina života, dosta vlasnika ne može dovoljno vremena da posveti svojim ljubimcima – objašnjava direktor Kinološke akademije Darko Drobnjak. Tokom kursa, polaznici se upoznaju sa sistematikom rasa, procesom domestikacije, preventivnom zdravstvenom zaštitom, ishranom i njegom psa. Najveći akcenat se stavlja na razumijevanje govora tijela kod životinje, na koji način ljudi i psi komuniciraju, kako prepoznati strah, stres, agresiju i anksioznost kod psa, šta su to tehnike pozitivne motivacije i kako se primjenjuju u praksi. Posljednji segment je obuka o načinu odnosa prema klijentima, menadžment i nalaženje klijenata.

Po njegovim riječima, interesovanje za kurs je veliko. Postoje dva upisna roka, jesenji termin, kada se predavanja održavaju u Novom Sadu, i proljećni, kada su u Beogradu. Broj polaznika po upisnoj grupi, kako kaže Drobnjak, ograničen je na deset, da bi se sa svima moglo raditi interaktivno. On kaže da je polaznicima omogućena i praksa u jednoj od registrovanih agencija za pet-siting u Beogradu. Moderator kursa je bihevijoristkinja i jedan od stručnjaka za ponašanje i korekcije poremećaja ponašanja kod pasa, ali i drugih životinja, dr Dunja Kovač. Kako kaže Drobnjak, mnogi polaznici su ubrzo krenuli i da rade posao za koji su dobili diplomu Kinološke akademije.

Znanje koje su stekli svakodnevno primjenjuju u radu i pored toga vrlo stručno mogu posavjetovati vlasnike ukoliko primjete neki problem tokom šetnje i čuvanja, i uputiti ih šta dalje da rade i kome da se obrate, ali i riješiti neke od manjih problema zajedno s vlasnikom. Dva polaznika znanje stečeno na kursu primjenjuju i u inostrastvu, u SAD i Kanadi, jer s obukom koju su prošli mogu se tim pozivom baviti i van granica naše zemlje – kaže Drobnjak. Po njegovim riječima, kada su u pitanju profesionalni šetači pasa, vlasnici mogu biti sigurni u to da su njihovi ljubimci u sigurnim rukama i pravilno tretirani. Iz tog razloga, na sajtu Akademije nalazi se arhiva sa bazom izdatih diploma polaznika koji su završili obuku, tako da svaki vlasnik može provjeriti svog šetača ili angažovati nekoga.

Pošto se radi o kursu koji je relativno nov na našim prostorima, postoji i veliki broj šetača pasa koji su počeli time da se bave bez sertifikata, imajući u vidu da je za tako nešto presudna ljubav prema tim životinjama, kao i osnovno predznanje, koje nije teško naučiti. Jedna od takvih je i dvadesetpetogodišnja Sanja Živanić, koja se time bavi od 2008. godine.

Prvu godinu su me zvali samo novinari, ali su poslije došle i prave ponude – sjeća se Sanja. Počela sam time da se bavim jer volim pse, a zanimljivo je to što u tom poslu prije svega dosta naučiš o ljudima i njihovom načinu razmišljanja.

Kao kaže, cijena šetnje varira u zavisnosti od veličine i starosti kuce, a prosjek je 300 dinara po satu. Reklamira se na Facebook-u i, kaže, ima posla, opisujući to kao hobi koji je plaćen. Ipak, kako kaže, nije za svakoga.

Moraš da znaš kao da reaguješ, nekada da budeš hladnokrvan, oštar i strog, ali i da znaš da se maziš – kroz osmijeh dodaje Sanja Živanić.

Izvor: dnevnik.rs