Uglavnom svi psi obožavaju da plivaju, međutim postoje rase koje nemaju fizičke predispozicije za ovu zabavu. Predstavljamo vam rase koje se ipak bolje osjećaju kada su sa sve četiri noge na kopnu!

Psi kojima plivanje nije jača strana

Uglavnom svi psi obožavaju da plivaju, međutim postoje rase koje nemaju fizičke predispozicije za ovu zabavu. Predstavljamo vam rase koje se ipak bolje osećaju kada su sa sve četiri noge na kopnu!

bazen

Nemaju svi psi fizičke predispozicije za plivanje.

Mops

Rasa poznata po neobičnom “nagužvanom” licu, ali i debeljuškastom trupu i kratkim nogama. Građa ovog psa upravo je i najveća prepreka za uživanje u vodi. Mops ne može lako da se održi na površini vode zbog nedovoljno dugih nogu, ali i zbog oblika njuške. Kratka njuška ovom psu onemogućava da udahne dovoljnu količinu vazduha i samim tim onemogućuje ga da pravilno i duboko diše tokom plivanja. Ukoliko vaš mops voli da se igra u vodi, omogučite mu dovoljno pauza između plivanja, a od velike pomoći će biti i prsluk za plivanje.

Jazavičar

Ova rasa ima kratke noge koje nisu dovoljno snažne da njegovo izduženo tijelo održe na površini vode. Jazavičar može, uz mnogo napora, da nauči da pliva, ali stručnjaci smatraju da bi to bilo samo nepotrebno zamaranje za psa. Psu ove građe dugog tijela i kratkih nogu često je teško da previše trči i na kopnu, pa bi i izazov održavanja tijela na vodi i plivanja bio previše naporan za ovu rasu. Možda je bolje obezbijediti mu neku malu plitku vodenu površinu u kojoj ne bi morao da se izlaže prevelikom fizičkom naporu, a koja bi bila dovoljna da se pas zabavi u vodi.

Baset

Ovi psi možda drže rekord u dužini ušiju, ali ga svakako neće postaviti kada je plivanje u pitanju. Ovaj pas, sa kratkim nogama i dugim ušima, u bazenu se neće osećati najprijatnije. Građa ovog psa – izduženo tijelo i kratke noge, kao i prilično duga glava i uši, nisu idealne za ovaj vodeni sport. Sve ove navedene karakteristike onemogućavaju ovoj rasi da pliva.

Buldog

Ovaj pas čvrstog, mišićavog i kompaktnog tijela, tik do zemlje, odlično se snalazi u svim aktivnostima na kopnu, međutim kada je voda u pitanju tu i nije baš najbolji. Tjelesne karakteristike ovog psa onemogućavaju mu da iskaže svoj plivački potencijal. Njegove kratke noge nikada neće veslati dovoljno brzo i snažno da bi težinu održale bezbjednom u vodi.

Maltezer

Sladak i umiljat, željan pažnje, maltezer će više uživati u vašem krilu nego u bazenu. Građa ovog psa nije prepreka u plivnju, štaviše ovi psi će vrlo lako savladati plivanje. Međutim, ukoliko se maltezeri često ili predugo bave ovom aktivnošću, postoji vjerovatnoća da se jave brojni zdravstveni problemi kao što su artritis ili reumatizam, tako da je bolje da ovi mali psi uživaju u igrama na kopnu .

Izvor: njuska.com