Psi najčešće dahću kao odgovor na vrućinu i umor. Ipak, prekomjerno dahtanje može biti pokazatelj ozbiljnog zdravstvenog problema.

Koji su razlozi dahtanja kod pasa?

Psi se znoje kroz jastučići na nogama, većina njihove tijelesne toplote oslobađa se upravo dahtanjem. To je njihov primarni način regulisanja tjelesne temperature i na taj način oslobađa se viška tjelesne toplote. Za vrijeme ljetnih vrućina, vidjećete vašeg psa kako traži hladovinu, zavlači se ispod stola ili leži na pločicama. Poslije trčanja, šetnje ili bilo kakve fizičke aktivnosti, često se javlja ubrzano disanje i dahtanje. Čim se pas odmori i pije vode, disanje se normalizuje. Pobrinite se da je zdjelica sa vodom uvijek puna i dostupna u svakom trenutku. Takođe, razlozi dahtanja kod pasa mogu biti i situacije u kojima je anksiozan ili uzbuđen.

koji su razlozi dahtanja kod pasa

Pobrinite se da je zdjelica sa vodom uvijek puna i dostupna u svakom trenutku.

Psi sa kraćim njuškama lako se mogu zadihati u toku igre, naročito u ljetnim mjesecima. Isto tako, kod starijih pasa, okolina može puno brže dovesti do pojačanog dahtanja nego što se to dešavalo prije.

Ako vaš pas ubrzano diše bez ikakvog očiglednog razloga, zadihanost može ukazivati na zdravstvene problem kao što su respiratorni i kardiovaskularni problemi , i najbolje bi bilo da vašeg ljubimca odvedete veterinaru.