Akvaristika, odnosno gajenje, njegovanje i podizanje ribica i vodenih biljaka, živog svijeta, ispod površine vode poznato je već vijekovima. Akvaristika je hobi u stalnom usponu koji može donijeti uživanje u novom mikrosvijetu koji sami kreiramo i održavamo. Akvarijum sa ribicama može postati i zanimljiv estetski ukras u domu.

Ribice – nečujni kućni ljubimci

Akvaristika, odnosno gajenje, njegovanje i podizanje ribica i vodenih biljaka, živog svijeta, ispod površine vode poznato je već vijekovima. Za preteče današnje akvaristike smatraju se Kinezi i Japanci. Oni su prvi stvorili prirodne uslove u akvarijumu, a ukrasne ribice u vrtnim bazenima i manjim vještačkim jezerima su postale važan dio uređenog prostora oko kuće u tom dijelu svijeta. Akvaristika je hobi u stalnom usponu koji može donijeti uživanje u novom mikrosvijetu koji sami kreiramo i održavamo. Akvarijum sa ribicama može postati i zanimljiv estetski ukras u domu.

ribica

Ako ste riješili da se bavite akvaristikom, za početak, najbolje je da nabavite ribice koje ne zahtijevaju veliku pažnju i njegu.

Akvariste uglavnom interesuju tropske ribice. Tropske ribice, imaju znatno kraći životni vijek nego “ekonomski zanimljivije” i poznatije ribice. Samo ribice iz porodice Curussiusu, zlatne ribice, prekorače životnu deceniju, a Trihogasteri je dostignu. Zlatne ribice su jedna od prvih domestificiranih riba, koje su i danas popularne među akvaristima. Trihogasteri spadaju u grupu gracioznih plivača коji su јеdinstveni po boji i šari.

Životni vijek većine vrsta ribica traje maksimalno do tri godine. U akvarijumskim uslovima, kada su oni optimalni, ribice duže žive nego u prirodnoj sredini, mada je u praksi često obrnuto. Nedostatak žive hrane ili korišćenje zamrznute hrane, česti mrestovi i pogoršani hemijski sastav vode skraćuju njihov život na godinu dana, odnosno neki mjesec duže ili kraće.

Kada birate ribice za akvarijum rukovodite se prije svega svojom željom za vrstom. Uvijek vodite računa o tome da li imate i da li ćete moći da im obezbjedite sve neophodne uslove. Ribice koje mogu da se nabave na našem tržištu potiču iz različitih sredina, pa zato i o tome treba da se vodi računa prilikom kupovine. Pri kupovini ribica treba se informisati i o njihovim osobinama i sklonostima. Neke vrste kao što su razne vrste “čistača” i muljaši (koridorasi) žive na dnu, pa im zato treba obezbijediti šljunak, korjenje, biljke. Neke vrste kao što su zebrice, ksifoi, gupike, više vole sredinu akvarijuma i rijetko se spuštaju na dno. Uvijek morate uzeti u obzir i činjenicu da se određene vrste ribica međusobno ne slažu.

Ako ste riješili da se bavite akvaristikom, za početak, najbolje je da nabavite ribice koje ne zahtijevaju veliku pažnju i njegu. Početnicima se preporučuju cipranide i percide koje su veoma živahne, ne zahtijevaju komplikovanu njegu i nemaju potrebu za većim instalacijama. Tek kada se ovlada zakonitostima zajednica ukrasnih ribica i kada se u potpunosti shvate osnove biotičkih i abiotičkih faktora životne sredine u akvarijumu, može da se pređe na gajenje ribica kojima su neophodni grijač i filter.

Gajenje ribica kao kućnih ljubimaca je ne samo odgovornost i obaveza, već može donositi i veliko lično zadovoljstvo. Njihovo prisustvo smanjuje napetost i unosi mir i spokoj u atmosferu doma. Akvarijum sa ribicama je idealan posebno za one koji nisu nikada imali kućnog ljubimca.

Feng šui, drevna kineska vještina, preporučuje da se akvarijum sa zlatnim ribicama drži u dnevnoj sobi jer stvara opuštenu i smirujuću atmoferu. Riječ riba na kineskom jeziku znači višak, suvišak, dodatak pa otuda i vjerovanje da akvarijum sa zlatnim ribicama može poboljšati finansije.

Izvor: artnit.net/urbane-životinje