Kakva treba da bude ishrana ribica kako bi se pravilno razvijale? Pročitajte koji su najčešće pogrške koje činite u ishrani vaših ribica. 

Ribice jedu kad god im se ukaže prilika. One će jesti čak iako nisu gladne.  Jedna od najvećih grešaka koju vlasnici prave kada je u pitanju ishrana ribica je pretjerivanje sa hranom. Ukoliko ima hrane u izobilju, ješće i nekoliko puta dnevno. S druge strane, ukoliko su izvori hrane oskudni, mogu i do nekoliko dana da izdrže bez hrane. Ovo znači da će jesti čak iako nisu gladne, ali im je hrana dostupna. Ribe brzo uče ko često donosi hranu, i halapljivo će pohitati  ka površini akvarijuma po još jednu porciju

Mnogo je pitanja u vezi sa za ishranom ribica. Do nedoumica najčešće dolazi jer ne znamo koliko je dovoljno, koja hrana je kvalitetna i koje su posljedice prejedanja našeg ljubimca.

ishrana-ribica

Ribice

Ribicama je dovoljan jedan obrok dnevno. Međutim, neki vlasnici ih hrane i češće – dva puta. Bez obzira koliko često ih hranite, nemojte im davati veliku količinu hrane. Zavisi od veličine, tipa i vrste vaše ribice. Pokušajte da sipate malo hrane u akvarijum – i gledajte. Ribica bi to trebalo da pojede za najviše pet minuta.

Ishrana ribica: “5 minuta” pravilo

Najpraktičnije pravilo je da im ne dajete više hrane od one koju mogu da pojedu za manje od pet minuta. Uvijek je bolje da stavite manje hrane. Ukoliko im date previše, nepojedena hrana će proizvesti čestice koje su opasne za ribe. Kod odraslih riba pretjerana ishrana dovodi do tromosti, nedovoljne pokretljivosti, koje u daljem razvoju mogu dovesti do uginuća. Čak i kad pretjerivanje sa hranom ne ubije vašu ribicu, ono će akvarijum učiniti prljavijim i neprijatnijim mjestom za život.

I zapamtite da nije bitna samo količina, već i tip hrane. U zavisnosti od vrste ribica, na tržištu postoje različite vrste hrane napravljene specijalno za određene vrste ribica. Tako da se obavezno raspitajte kada kupite svog ljubimca koju hranu treba da koristite.