Mačka neobičnog izgleda – bez krzna, naborane kože, prodornog pogleda i velikih ušiju spada u relativno novu i rijetku rasu. Sfinks koja izgledom podseća na biće iz epske fantastike i mitova nikoga ne ostavlja ravnodušnim, a takođe je prati reputacija najinteligentnije i najzabavnije rase u mačijem svijetu.

Sfinks: Mačka koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim

sfinks-mačka-cat

Za ovu mačku mnogi kažu da ima savršen karakter. Veoma privržena vlasniku, osjećajna, iznenađujuće inteligentna, vesela je i razigrana.

PORIJEKLO

Mačka bez dlake kroz istoriju povremeno je bila prisutna u raznim dijelovima svijeta. Pojedini izvori navode da su je gajili Asteci. „Knjiga mačaka“ pominje bezdlake meksičke mačke koje su bile tražene krajem 19. vijeka. Osim toga, zabilježeno je da su u leglu sijamskih mačaka u Parizu, 1950. godine, rođena tri bezdlaka mačeta. Ostali primjerci pojavili su se u Australiji, Maroku i Sjevernoj Karolini. Uzgoj današnjeg Sfinksa počinje 1966. godine u Kanadi kada je domaća mačka na svijet donela mačiće bez dlake. Istraživanja ovakve pojave pokazala su da odsustvo dlake nije rezultat genetskih manipulacija već prirodne i spontane genetske mutacije. Nova rasa prvo je nazvana “Moonstone Cat” (Mačka mjesečevog kamenja), zatim „The Canadian Hairless“ (kanadska bezdlaka), a daljim ukrštanjem izdvojena je nova i zdrava rasa mačke nazvana Sfinks (Sphynx).

TJELESNE KARAKTERISTIKE

Sfinks je srednje veličine, čvrstog i mišićavog tijela. Glava je blago klinastog oblika, smještena na dugom i elegantnom vratu. Uši su vrlo široke, zaobljenih vrhova, visoko postavljene na glavi. Nos je kratak. Velike oči u obliku limuna su izražajne i široko postavljene, a bojom odgovaraju boji tijela. Noge su jake i mišićeve, zadnje su duže od prednjih. Šape su ovalnog oblika sa dugačkim vitkim prstima. Jastučići šapa su deblji nego kod drugih rasa što ostavlja utisak da mačka hoda po vazdušnim jastučićima. Sfinks ima karaktertičan dugi, vitki rep koji se još sužava pri kraju.

Koža, iako na izgled gola, pokrivena je finim pahuljastim dlačicama. Slična jelenskoj koži ili antilopu, jako je nježna i pruža ugodan osećaj na dodir. Nabrana je na glavi, vratu i ramenima. Dlaka se može pojaviti na ušima, njušci, nogama i repu. Neki primjerci mogu imati brkove, ali uglavnom su bez njih. Koža može biti različite boje, postoji čak devet grupa boja i sve nijanse sa bijelom.

TEMPERAMENT

Za ovu mačku mnogi kažu da ima savršen karakter. Veoma privržena vlasniku, osjećajna, iznenađujuće inteligentna, vesela je i razigrana. Njen karakter često opisuju kao “kombinaciju mačke, psa, majmuna i djeteta”. Zna da kao majmunče skače i izvodi razne vratolomije, umiljata je kao dijete, vjerna je vlasniku kao pas i u stanju je da ga stalno prati po kući mašući repom i naravno ima sve karakteristike mačke, misterioznost i šarm koji vjekovima fascinira ljubitelje ove životinje. Radoznale i vragolast,  veoma su zabavne. Sfinks nikada nije agresivan i ne podnosi samoću jer je jako mazan i emotivan, pa mu je stalno neophodno prisustvo ljudi sa kojima takođe uživa da „priča“.

ZDRAVLJE I NEGA

Sfinks je isključivo kućna mačka, snažna, otporna i bez specifičnih bolesti. Iako nema krzno, ova mačka zahtijeva redovnu njegu. Ova rasa mačke se znoji pa ju je potrebno redovito brisati vlažnim maramicama za bebe i povremeno kupati u toploj vodi. Njena nježna koža lako izgori na suncu, pa ju je potrebno zaštititi kremom za sunčanje. Takođe, povremeno treba očisti i uši. Nokti se prljaju vrlo brzo i treba ih redovno čistiti i podrezivati im vrhove. Ova mačka je poznata kao veliki gurman. Ima ubrzan metabolizam kako bi održala tjelesnu temperaturu, pa jede više od drugih mačaka, ali nije izbirljiva kad je hrana u pitanju.

Izvor: njuska.com