Njegovo ime u bukvalnom prevodu znači mali lav, ali nema ničeg divljeg u ovom preslatkom psiću. On je pas željan ljubavi, uvijek prijateljski nastrojen.

Ši cu: Mazilica lavljeg srca

si-cu-pas-psi

Njegovo ime u bukvalnom prevodu znači mali lav, ali nema ničeg divljeg u ovom preslatkom psiću.

ŠI CU – PORIJEKLO

Ši cu je drevni pas i prema istorijskim podacima jedna je od 14 najstarijih rasa pasa na zemlji. Slike na kineskim pećinama svjedoče o tome da je maleni ši cu hodao zemljom čak 8.000 godina prije nove ere. Današnji izgled, kako kažu stručnjaci, ši cu duguje mješanjem rasa pekinezer i lasa apso.

Veruje se da su ovu rasu uzgojili tibetanski monasi koji su ih darivali kraljevskim porodicama. Na njihovim dvorovima, naročito tokom vladavine dinastije Ming, ši cu je zauzimao važno mjesto kao omiljeni mezimac. Ukoliko bi plemstvo saznalo da je neko mučio ove pse ili se prema njima grubo ophodio – momentalno bi bio ubijen. Spavali su na nogama svojih plemićkih vlasnika kako bi ih grijali tokom hladnih zima. I danas, kad ugledamo ovog psa s njegovanom, dugom, svilenkastom dlakom do poda, zaista i djeluje kraljevski – kao pas kome je mjesto na baršunastim jastucima velelepnih dvorova.

BUDIN MEZIMAC

Najpoznatija legenda o ovoj rasi kazuje da je maleni ši cu bio vijerni Budin pratilac. Na svom putu, razbojnici su presreli Budu i htjeli da ga opljačkaju. Tog trenutka ovaj maleni pas pretvorio se u razjarenog lava koji je rastjerao nitkove. Odmah potom postao je ponovo ši cu, a Buda ga je uzeo u naručje i poljubio. Mnogi psi ove rase na glavi imaju pramičke bijele dlake, i prema legendi, to su mjesta koja je Buda poljubio. Mnogi vjeruju i da su fu psi, statue ispred budističkih hramova, zapravo replike pasa rase ši cu.

KARAKTER

Njegovo ime u bukvalnom prevodu znači mali lav, ali nema ničeg divljeg u ovom preslatkom psiću. On je pas željan ljubavi, a ne lova. Veoma je privržen, radostan i prijateljski nastrojen pas koji je idealan mezimac za svaki dom. Svoje vlasnike pratiće u stopu, i uživati u krilu i maženju. Odličan je izbor za osobe koje ranije nisu imale pse, kao i za starije osobe. Obožava djecu, život u porodici čini ga najsrećnijim, a veoma je prijateljski nastrojen i prema strancima. Veoma se dobro slaže i sa drugim psima.

Njegov cilj je da ne dopusti nikome da ga ignoriše i u tome uvijek uspijeva. Njegova vesela i razigrana priroda nikoga ne ostavi ravnodušnim i svako želi da ga pomazi ili da se s njim poigra. Poslednjih godina ši cu je iz krila uskočio u sportske vode, gdje postiže odlične rezultate u vježbama poslušnosti, na poligonu i u agilitiju.

Izuzetno je inteligentan i njegovo vaspitanje i učenje trikova najčešče je izuzetno lako, jer brzo uči. Iako je grudva ljubavi, umije da bude i tvrdoglav, ali ako ga za lijepo ponašanje nagradite hranom ili ukusnom grickalicom – uvijek će biti poslušan. Mnogi psi ove rase poznati su kao veliki lajavci.

AKTIVNOST

Iako, naravno, ovi psi ne mogu da lete – oni toga nisu svjesni. Njihovi vlasnici svjedoče da će radosno skakutati i „preletati“ s jedne na drugu stolicu ili sofu u stanu. Psima rase ši cu nije potrebno mnogo vježbe i istrčavanja. Redovne šetnje dva puta dnevno sasvim su dovoljne kako bi bio srećan, ali je igra zato obavezna. I to u velikim količinama. On je veoma prilagodljiv, pa će uživati jednako i u stanu, kao i na selu ili farmi.

IZGLED

Često ga nazivaju i pas hrizantema zbog dlake koja oko njegovog lica raste u svim pravcima, pa zaista i nalikuje cvijetu sa crnim nosićem među „laticama“. Karakterističan je i po nepravilnom zagrižaju jer mu je donja vilica izbačenija. To je mali pas, ali stamen, snažan.

DLAKA

Svog ši cua morate češljati i četkati svakog dana kako bi mu dlaka bila lijepa i zdrava, te kako se ne bi mrsila. Javlja se u nekoliko boja – crnoj, crno-bijeloj, sivo-bijelojili crveno-bijeloj (kao i kombinacijama ovih boja – više od 19 kombinacija). Standard opisuje i da na repu i čelu imaju bijeli pramičak. Ovim psima potrebno je i često kupanje, a kako njega njegove dlake može biti izazov – mnogi vlasnici odluče da njegu prepuste profesionalnim grumerima. Ukoliko želite da vaš ši cu ima kratku dlaku, trebalo bi ga šišati jedanput na četiri do šest nedjelja.

ZDRAVLJE

Imaju slabu bešiku, potrebno vam je dosta strpljenja i dosljednosti kako vaš mezimac nuždu ne bi obavljao u kući. Sklon je gojenju, pa bi na ishranu trebalo obratiti posebnu pažnju. Njegova kratka, „spljoštena“ njuška čini ga nažalost dobrim kandidatom za toplotni udar, pa bi tokom ljetnih mjeseci trebalo paziti da se ne pregrije – najbolje bi bilo da bude u klimatizovanim prostorijama. Dok spavaju, najvjerovatnije će „krkljati“ i hrkati. Skloni su problemima sa zubima, a zanimljivo je i da upadljivo češće od drugih pasa pate od koprofagije – jedenja izmeta. Mogu patiti i od alergije na hranu i polen, kao i od displazije kuka i problema s bubrezima.

MNOGO U MALOM

Američki profesor i kompozitor Džejms Mamsford možda je dao najbolju definiciju ši cua svih vremena: „Niko još uvijek ne zna kako su drevni evnusi uspjeli da uzgoje rasu koja je pomalo lav, dijelom zec, pomalo nalik domaćoj mački; veliki pajac, ali i balerina, nerijetko nalik starom čovjeku, a često i prosjak; sličan i majmunu, jednim dijelom beba foka, većim dijelom plišani meda, a sveukupno – vrlo sličan tibetanskim i kineskim snažnim psima“.

Da li znate da ši cu ima mnogo više genetskih sličnosti s vukom od drugih pasmina?

Izvor: blic.rs; Magazin Pas

Pročitajte karakteristike drugih pasmina:

Sibirski haski

Mops

Doberman

Čivava

Čau-čau