Sibirski haski – zašto za ovu rasu kažu da nije za svakog? Pročitajte sve o ovoj pasmini koja svojom ljepotom i temperamentom nikog ne ostavlja ravnodušnim.

SIBIRSKI HASKI – KARAKTERISTIKE I IZGLED:

Šarmantan, razigran, energičan i izdržljiv pas koji spada u srednje velike pse.  Sibirski haski vode porijeklo od Špiceva. Poddlaka je meka i pruža efikasnu zaštitu od izuzetno niskih temperatura. Ovi psi su u stanju da izdrže hladnoću i do -50, -60°C. S druge strane dobro se prilagođavaju i visokim temperaturama, kada potpuno odbacuju poddlaku. Boja krzna je raznovrsna, najčešće je crno-bijela kombinacija, braon-crno-bijela, crveno-bijela, sivo-bijela ili potpuno bijela boja. Karakteristični su po očima čija boja varira od plave boja,  led plave, tamno plave ili braon boje. Idealna visina za mužjake je između 53-60 cm, a za ženke između 51-56 cm. Poželjna težina mužjaka je od 20 do 27 kg, a ženke su nešto lakše od 16 do 23 kg.

Sibirski haski

Sibirski haski

PORIJEKLO

Potiče iz sjevernog Sibira gdje se pojavio prije oko 2000 godina. Pripadaju Špic tipu pasa, a za njihov razvoj zaslužni su Cukči, narod srodan Eskimima. Prvi put je Haski doveden iz Sibira 1909. godine kako bi učestvovao u Nagradnoj trci Aljaske, dugoj 657 km.

ZDRAVLJE I NJEGA

Ovom psu su potrebne svakodnevne i duge šetnje, vrlo su aktivni  i potrebno im je dosta prostora. Linjaju se dva puta godišnje i zahtijevaju četkanje jednom do dva puta nedjeljno, a u periodima najintenzivnijeg linjanja, neophodno je svakodnevno četkanje.

Sibirski haski

 

ZANIMLJIVOSTI: U kanadskom govoru riječ husky (“promukao”) koristi se za sve pse promuklog glasa koji vuku saonice, danas se to ime zvanično upotrebljava samo za sibirskog haskija.  Najveće priznanje rasa je stekla 1925. godine kada je tim haskija prešao skoro 1000 km kako bi donio serum protiv difterije za grad Nomu. U njihovu čast podignut je spomenik, koji se i danas nalazi u Central parku u Njujorku. U toku Drugog svjetskog rata, mnogi  su služili američkoj vojsci u timovima za pretragu i spašavanje.

Da li ste u ovim rečenicima prepoznali vašeg ljubimca?