Šišanje pasa spada u dio osnovne higijene i održavanja dlake. Šišanje pasa je važno, jer se tako uklanja i mrtva dlaka iz krzna, a rezultat šišanja su uredni i čisti kućni ljubimci.

Šišanje pasa: Da li je šišanje pasa stvar izbora ili obaveza?

šišanje-pas-psi

Šišanje pasa je veoma zahtjevan i odgovoran posao, pa se zato ne preporučjuje da to radite sami.

Šišanje pasa spada u dio osnovne higijene i održavanja dlake. Šišanje pasa je važno, jer se tako uklanja i mrtva dlaka iz krzna, a rezultat šišanja su uredni i čisti kućni ljubimci. Dlaka na leđima je dio tijela koji nije naročito osjetljiv, pa će većina pasa dozvoliti češljanje i održavanje dlake. Međutim, dlaka ispod pazuha, na stomaku i između jastučića na šapama često stvara probleme i vlasniku i psu. Redovno sređivanje šapa svakako je preventiva potencijalnih problema, kojima su skloni kućni ljubimci.

Dlake psa ne rastu kontinuirano, nego u vremenskim intervalima. Jedno kraće vrijeme dlaka raste, zatim nastaje period mirovanja i na kraju odumiranja. Svakodnevno četkanje i redovno šišanje pasa pomoći će u skidanju nečistoća sa dlake i kože i činiće da vaši kućni ljubimci imaju sjajno, uredno i kvalitetno krzno.

Šta je šišanje pasa i kakvo šišanje pasa postoji?

Po definiciji, šišanje pasa jeste skraćivanje dlake mašinicom, makazama ili trimerom. Oprema koja je potrebna za šišanje pasa su sto za šišanje, specifične makaze različitih namjena, električna mašinica i trimeri sa različitom funkcijom. Od velikog značaja je da su kućni ljubimci odmalena naviknuti na šišanje, jer će kasnije to prihvatati kao normalnu proceduru i neće se buniti. Kratkodlaki kućni ljubimci na izgled možda djeluju kao manje zahtjevni, ali je često veliki problem njihovo linjanje i rasipanje dlake svuda po stanu. Zato se šišanje pasa preporučuje i kod nekih kratkodlakih rasa psa. Šišanje pasa makazama podrazumijeva ravno šišanje ili stanjivanje dlake. Mašinica za šišanje pasa se koristi za skraćivanje dlake na vratu, oko ušiju i na trbuhu. Pošto je na ovim dijelovima tijela potrebno da dlaka bude kraća to se najbolje postiže mašinicom. Šišanje dlake trimerom ili trimovanje je čupkanje dlake preko oštrog nožića. Tim čupkanjem zapravo odstranjujemo mrtvu dlaku i omogućujemo zdravoj dlaci da se regeneriše. Ovaj način šišanja primjenjuje se kada su u pitanju oštrodlaki kućni ljubimci. Ako želimo da im dlaka i dalje bude jaka, gusta, oštra, moraju se trimovati na svake dvije nedjelje. Važno je znati i procijeniti koje dijelove treba trimovati, pa je zato to najbolje prepustiti ljudima koji se bave profesionalno groomingom, odnosno šišanjem i sređivanjem pasa. Kada su u pitanju dugodlaki kućni ljubimci šišanje je dosta češće zbog same higijene psa. Zbog toga se pravi podela na higijensko šišanje pasa i estesko šišanje pasa.

Razlike izmedju higijenskog i estetskog šišanja pasa

Rezultat šišanja nije uvijek izložbena frizura, nego uredni i čisti kućni ljubimci, pa zato šišanje pasa svakako spada u higijenske zahvate. Higijensko šišanje pasa podrazumijeva uklanjanje dlaka koje prave neželjene probleme vašem četvoronožnom prijatelju. To je šišanje oko ušiju, ispod pazuha, šape i naravno, kod dugodlakih pasa svu dlaku treba skraćivati povremeno. Kućni ljubimci se šišaju i zbog promjene vremenskih uslova. Na primjer, kada su velike vrućine naravno da ćete ošišati vašeg psa kako bi mu bilo prijatnije i kako bi lakše podnosio vrućinu. Redovnim održavanjem dlake spriječićete i stvaranje ućebanih čvorića, tvrdih loptica koje se naprave od ućebane dlake i često se javljaju kod dugodlakih pasa. Pomenućemo i šišanje pasa iz medicinske potrebe. To je šišanje na mjestima gde se mora izvršiti neka hiruška intervencija i potrebno je uklanjanje dlake.

Osim higijenskih razloga, kućni ljubimci se šišaju i iz estetskih. Pudle su najbolji primjer, jer njihov tip dlake zahtijeva puno njege i zahtijevaju često šišanje. Po toj rasi se vidi koliko je šišanje pasa sad postalo popularno. Danas postoje posebne vrste frizura u specijalnim salonima za pse koje možete izabrati za vaše četvoronožne prijatelje. Za svaku rasu postoji poseban način oblikovanja frizure i način na koji se ona šiša. Posebna pažnja se posvećuje šišanju pasa koji idu na izložbe, jer se oni šišaju po već postavljenim standardima. Tu nema odstupanja i šišanje izvodi profesionalac. Šišanje pasa je veoma zahtjevan i odgovoran posao, pa se zato ne preporučjuje da to radite sami. Za svako šišanje pasa najbolje je obratiti se profesionalnim frizerima, jer oni to rade bolje od nas, stručniji su i profesionalno uvježbani u manipulaciji pasa prilikom šišanja i njege dlake.

Izvor: petface.net