Tog poslijepodneva sjedili smo u prjatno zagrijanoj sobi, dok je napolju zima tek započinjala svoj krug. Priča o ljubimcima počela je spontantno, dok je svako od nas šećerio svoju šoljicu tek skuhane kafe. Nije ni čudo, jer okruživale su nas četiri mačke i dva psa.

“Da sada dobijem štene, kako bi sve bilo drugačije”, rekla je njihova vlasnica, na početku naša klijentica, a danas veliki drug.

I zaista, rečenicu kako bi mnogo toga sada uradili drugačije u odgoju šteneta, često čujemo od mnogih vlasnika.

Ne brinite, niko od nas nije uradio baš sve kako treba i striktno po pravilima, posebno kada je u pitanju prvi ljubimac. Neke od ovih stvari mogle bi vam pomoći da odgajate psa koji će odrasti u srećnog i stabilnog ljubimca i budete među vlasnicima koji nemaju probleme:

KADA SU ŠTENCI SPREMNI ZA USVAJANJE NAVIKA?

Sa odgojem započnite čim pas dodje u vaš dom.  Štenci su spremni za usvajanje navika i pravila već sa, 2,5 – 3 mjeseca (nikako ne uzimajte premlado štene, prerano odvajanje od legla može imati fizičke i psihološke posljedice). Koncentraciju mogu održati oko 5 minuta, pa pravite pauze u učenju novih stvari kako bi se pas opustio.

ZAŠTO MJESTO?

Obezbijedite štenetu mjesto ( jastuk, korpu, dekicu ).  Kao što se vi navikavate na novu situaciju, tako se i pas navikava na novo okruženje u koje je došao. Mjesto će već kroz nekoliko dana predstavljati sigurnu zonu, na kome su njegovi mirisi, igračke, sa kojim će povezivati odmor i opuštanje. Takođe, učite ga da boravi na mjestu, nakon što se završe aktivnosti (igra, hrana, maženje, druženje).

 

štenci-mjesto

Obezbijedite štenetu mjesto ( jastuk, korpu, dekicu ). 

U prvim danima biće potrebno da ga vratite nekoliko puta, uz komandu “mjesto” kako bi shvatio da želite da bude tu i miruje. Štenci su živahni, razigrani i naravno uporni. Ali nemojte odustajati. Za buduće ponašanje od velike je važnosti da pas upravo od vas, vlasnika, dobije informaciju da postoji vrijeme za aktivnost ( igra, druženje, maženje ) i prekid aktivnosti (odmor i boravak na mjestu)

Psi koji nisu naučili da se zaustave i smire i to usmjerenje dobili upravo od vlasnika, imaju velike šanse da razviju probleme u ponašanju.

OBAVLJANJE NUŽDE?

Mjesto će pomoći i kod učenja psa da nuždu ne obavlja u kući. Kada su aktivnosti završene, pas neće besciljno lutati po kući, ići iz prostorije u prostoriju ili vas svuda pratiti , već će stvoriti naviku da bude na mjestu.  Tako ćete lakše primijetiti kada ustane, počne njuškati i tražiti mjesto gdje će obaviti nuždu. (Što je najčešće 15ak min do pola sata nakon obroka ili tečnosti, zavisno od uzrasta psa )

Ako sve vrijeme hoda po prostoru, vjerovatno nećete primijetiti trenutak kada se nužda desila. Mjesto nam daje vrijeme da reagujemo, uočimo namjeru i izvedemo ili iznesemo psa vani. ( podizanje od poda kada je već počeo da vrši nuždu, najčešće refleksno zaustavlja mokrenje i tada ga možete iznijeti vani da završi )

Ako je pas već obavio nuždu, nemojte ga kažnjavati. Tako neće naučiti brže. Uklonite miris kako to ne bi postalo omiljeno i redovno mjesto vašeg šteneta da se olakša (soda i jabukovo sirće su odličan prirodni način).

Sticanje ove navike je proces koji može trajati od nekoliko dana, do par sedmica. Budite strpljivi i uporni.  Ne ide preko noći, ali će, kao i svi drugi ljubimci, naučiti.

Preporučujemo da psa odmah učite da nuždu obavlja vani, ne na pelenu. Prema iskustvu najvećeg broja vlasnika sa kojima radimo, ove navike se kasnije teško riješiti.

HRANA

Nemojte štenetu davati hranu ako skače na vas, cvili ili laje. Ako psa hranimo u ovakvom stanju, hranimo uzbuđeno stanje uma. Hrana je vrlo snažan, primarni instinkt. Preveliko uzbuđenje i nedostatak kontrole tokom odrastanja, lako mogu preći u agresivna ponašanja kada je hrana u blizini. Najbolje je da od psa tražite da sjedne, odnosno da uradi nešto za hranu (obrok je prilika da vježbate i ovu komandu ). Najvažnije je da se pas smiri. Ako treba sačekajte nekoliko sekundi ili minuta da nivo uzbuđenja splasne.

Ukoliko pas reži na vas tokom obroka, obavezno se posavjetujte sa stručnom osobom.

štenci-ishrana

Najbolje bi bilo kada bismo psa mogli hraniti nakon (fizičke) aktivnosti ( igre, trčanja, šetnje). 

Jako je korisno da postoji rutina u hranjenju, odnosno, koliko – toliko, isto vrijeme u danu za obroke. Rutina je psima jako važna i snažno utiče na njihovo ponašanje.

Najbolje bi bilo kada bismo psa mogli hraniti nakon (fizičke) aktivnosti ( igre, trčanja, šetnje). Tako stvaramo pozitivan obrazac aktivnost – hrana – odmor i opuštanje (na mjestu).

GRICKANJE

Zubići će rasti i štene će grickati, najvjerovatnije sve što se nadje u blizini. Namještaj, cipele, nogavice i vaše ruke. Štene ne treba kažnjavti zbog grickanja, ali ga svakako treba preusmjeriti. Dajte mu do znanja da se ne slažete sa grickanjem vaših ruku tako što ćete prekinuti igru i uz riječ “ne”. Nakon što se pas zaustavi, možete mu ponuditi igračku koju će grickati umjesto toga. Igračke sklonite nakon što se igra završi, kako mu ne bi dosadile. Ako ima ih ima više, mijenjajte ih, svakih par dana mu ponudite novu, kako bi ostao zainteresovan.

I NA KRAJU

Budite dosljedni. Nemojte ljubimcu slati zbunjujuće signale, da je jedna stvar nekad dozvoljena, nekad ne. Psi najbolje reaguju kada smo jasni i istrajni.  Tako dobijaju jednostavnu poruku o tome šta želimo od njih.  Jasne poruke svakodnevnim ponavljanjem postaju dobre navike.

štenci-u-igri

Zdravo umoran pas je srećan pas.

Obezbjedite im dovoljno fizičke aktivnosti, jer će vam biti neizmjerno zahvalni. Zdravo umoran pas je srećan pas.

Izbjegavajte uzbuđenje i njegujte smirenost. Psi su duboko emotivna bića. Smiren um je otvoren za učenje i uzvraća dobrim ponašanjem.

Do idućih priča o malim i velikim šapama,

Tim Socijalizacija pasa Banja Luka

Za dodatne informacije i stručno savjetovanje iz oblasti socijalizacije pasa možete kontaktirati tim Socijalizacija pasa Banja Luka putem telefona 066 185 852, od 12 do 20h, svakim danom osim nedjelje. Takođe, za sva dodatna pitanja i informacije možete im pisati putem webstranice, facebook-a ili instagram profila.