Toplotni udar je oblik hipertermije (pojam koji označava povećanje tjelesne temperature životinje iznad normalnih vrijednosti) koji nastaje usljed nemogućnosti odavanja viška toplote. Psi češće dobijaju toplotni udar od mačaka, jako mlade i stare jedinke češće od jedinki u dobroj kondiciji.

Toplotni udar kod pasa i mačaka

Toplotni udar je oblik hipertermije (pojam koji označava povećanje tjelesne temperature životinje iznad normalnih vrijednosti) koji nastaje usljed nemogućnosti odavanja viška toplote. Psi češće dobijaju toplotni udar od mačaka, jako mlade i stare jedinke češće od jedinki u dobroj kondiciji. Međutim, mačka je takođe u opasnosti da, zbog svoje sklonosti da se izležava i spava na osunčanim površinama, dobije toplotni udar ili opekotine od sunca. Toplotni udar može dobiti i ako boravi u pregrijanom prostoru. Ovu pojavu treba razlikovati od sunčanice.

pas

Nikada ne ostavljajte ljubimca u vozilu.

Simptomi

Ako je ljubimac pretrpio toplotni udar, simptomi su vrlo jasni i uočljivi, i odmah se mogu primjetiti. Disanje postaje ubrzano, a zatim otežano. Svaki čas dahće, isplazi jezik i ponovo dahće. Obavezno obratite pažnju na ukupno ponašanje. Psi nemaju znojne žlezde tako da višak temperature izbacuju upravo dahtanjem. Ukoliko to dahtanje uz ostale simptome potraje, odmah potražite pomoć. Grče mu se mišići na tijelu, i to veoma vidno. Postaje nervozan, šeta se bez cilja, pa sjedne, počne da se liže bez cilja, pa opet šeta… To važi i za mačke. Desni postaju tamno crvene ili potpuno blijede, a tjelesna temperatura mu je povišena. Takvo stanje je veoma opasno jer može kod psa i mačke izazvati pucanje mišićnih tkiva, skupljanje tečnosti u mozgu i poremetiti mehanizam koagulacije krvi, šok i komu, a ishod može biti smrtonosan. Zato, čim primijetite takve simptome, morate veoma brzo reagovati.

Prva pomoć

Ljubimca momentalno treba skloniti sa vrućine i politi ga hladnom vodom, umotati u peškire natopljene hladnom vodom, u koju se mogu dodati i kockice leda. Posebno je bitno da se hladnim peškirom umota predio oko vrata. Ako stanje ljubimca ne počne vidno da se popravlja u roku od pola sata do najviše jedan sat (simptomi bi trebalo da postaju sve rjeđi i sve blaži i da se, na kraju, sasvim izgube), hitno ga odvedite veterinaru da preduzme određene mjere, jer ishod toplotnog udara može biti smrtonosan. Obavezno ga transportovati zamotanog u peškire navlažene hladnom vodom. Veterinar će psu dati infuziju i u zavisnosti od kliničkih simptoma preduzeće i druge korake za kontrolisanje toplotnog udara. Oni uključuju terapiju kiseonikom da bi se poboljšala perfuzija vitalnih tkiva i organa, antibiotike da bi se spriječila sepsa i zamjenu elektrolita.

Preventiva

Uvijek obezbijedite svježu vodu ljubimcu. Kako biste izbjegli dehidraciju po velikim vrućinama, postavite posudice sa vodom na više mjesta po kući. Izlaženje od 9 do 19 časova takođe treba izbjegavati. Nikada ne ostavljajte ljubimca u vozilu. Djelimično otvoren prozor na automobilu nije rješenje jer je temperatura u automobilu koji se nalazi na suncu toliko visoka da nikakvo provjetravanje neće pomoći.

Izvor: petface.net