Veterinari su u beogradskom naselju Mirijevo pronašli skotnu vučicu. Još uvijek se ne zna odakle je vučica stigla, iako postoje nagađanja. Veterinari su rekli da nije agresivna, a svoje novo stanište imaće najvjerovatnije u Beogradskom zoološkom vrtu. A sada se pojavila informacija da je vučica Coka poklon ZOO vrta 

Vučica Coka uhvaćena u Beogradu

Paniku među Beograđane unijela je lažna informacija da je vučica rastrgla neke pse i da se ponašala vrlo agresivno. U Veterini Beograd podsjećaju da će vučica dobiti novi dom u Zološkom vrtu, čime će dobiti pravo stanište, možda sa novim vučijim prinovama.

Priča je dobila neočekivani obrt poslije informacije da životinja ima vlasnika uz kojeg je odrasla, da se zove Coka i da je sticajem okolnosti dospjela na ulicu. Navodni vlasnik se pojavio juče u Upravi veterine, ali nije pružio konkretan dokaz da je životinja njegova. Uz to, tvrdio je da nije reč o vuku, već o mješancu.

vuk-vučica

Na internetu je pokrenuta i peticija da se Coka vrati vlasnicima, koju je do sada potpisalo više hiljada ljudi.

 

– U narednim danima uradićemo analizu DNK i sve utvrditi – rekao je Zoran Ivanović, načelnik odjeljenja Veterinarske inspekcije.

On ističe da se, prema zakonu, divlje životinje ne mogu držati bez odgovarajuće dozvole.

– Zakon o dobrobiti životinja zabranjuje držanje divljih životinja u zatočeništvu kod privatnih lica ukoliko ne poseduju saglasnost Ministarstva poljoprivrede i Milnistarstva zaštite životne sredine. Ukoliko neko dođe u posjed divlje životinje, obavezan je da o tome obavijesti nadležne službe, koje donose dalje odluke – kaže on.

Ukoliko analize pokažu da je riječ o vučici, inspekcija najavljuje pokretanje odgovarajućeg postupka, a sud će procijeniti vrijeme, mjesto i način izvršenja prekršaja.

– Nije htjela da jede sirovo, već samo kuvano meso, što ukazuje da se neko starao o njoj – kaže veterinar Jožef Ezved iz beogradskog zoološkog vrta.

On ističe da će životinja, kada budu urađene potrebne analize, biti premještena u veći kavez sa vegetacijom.

– Nećemo rizikovati da je smjestimo sa vukovima, koji žive u čoporima. Među njima dominiraju alfa mužjaci i ženke i ne znamo kako bi je primili – objašnjava dr Ezved.

U međuvremenu, na internetu je pokrenuta i peticija da se Coka vrati vlasnicima, koju je do sada potpisalo više hiljada ljudi.

Da li je vučica Coka poklon ZOO vrta?

Ugovor o POKLONU zaključen dana 07.07.1996. godine govori samo jedno – ZOOLOŠKI VRT GRADA BEOGRADA poklonio je jedno štene crnog vuka, staro mjesec dana, ženskog pola. Ovaj Ugovor na je objavila Dunja Kovač, inače DVM, CCA, dr veterinarske medicine iz Novog Sada.

Početak davne 1996. godine, gdje je vladalo bezakonje, crno tržište i “burazerska politika”, i danas se nije ništa promijenilo, isti maniri , ista svjest, isti akteri. Čovjek bi pomislio da Zoo vrt treba da vodi sam računa o divljim životinjama koje ima, a ne da ih štanca i poklanja od samo mjesec dana starosti, jer im je malo gužva u kavezima. Opet bi čovjek pomislio da to zoo vrt radi sa nekom drugom zvaničnom institucijom, ali ne – zoo vrt radi sa privatnim licima, jer je kul držati vuka. Pa bi opet čovjek pomislio da bi te persone kao iole ljubitelji, sterilisali životinju ili je pak ne bi parili, međutim, u štancerskim krugovima ženke su “kasice prasice” ne mužjaci, stoga, ženka se i poklanja, ista se ni ne steriliše, jeste da je to divlja i ugrožena i zakonom zaštićena vrsta, ali ni to nije bitno, a i koga briga zakon, svašta, glupost, on je samo bitan za pse, njih volimo, vukovi su kul.

Bitno je da se posjeduje štene vuka mjesec dana staro, koje će kasnije dati mnogo potomaka, mnogo para, mnogo svega i svačega, samo ljubavi nema nigdje… Ok ima kauča, ima i srceparajućih slika, treba se odobrovoljiti javnost i zanemariti činjenica da neko od 1996. god štanca ilegalno divlje vukove. Udara se na emocije, samo što ima nas bez emocija, surovih i objektivnih.

vučica coka

Ugovor o pokonu                                                        Photo by: Dunja Kovač

vučica coka

vučica coka

Priča se nastavlja i šta će se destiti sa vučicom Cokom je neizvjesno. Izvjesno je da je dopušteno nešto što bi trebalo da bude nedopsutivo, a to je da se divlje životinje poklanjaju privatnim lica koji nastavljaju obrazac neodgovornog ponašanja. Nastavljaju da “štancaju” mladunčad vuka i danas imamo vučicu Coku koja je izmještena iz svoje svakodnevice, postala je predmet priča i posmatranja, umjesto da uživa u okolini koja joj odgovara, okružena ljubavlju i bezbrigom.