Zanimljivosti o mačkama je jedan od jako često traženih termina na netu. Kućne mačke kada su geni u pitanju ne razlikuju se puno od svojih divljih rođaka tigrova.

Najnovije istraživanje objavljeno u časopisu Nature Communications pokazalo da se genomi ove dvije vrste podudaraju čak 95,6 odsto.

Predstavljamo vam nekoliko zanimljivosti o mačkama:

Svi znamo da su Egipćani obožavali svoje mačke. No jeste li znali da su, nakon što su mačke uginule u njihovu čast brijali svoje obrve?
Mačke spavaju 2/3 dana! To znači da je mačka stara devet godina prespavala čak šest godina, a bila budna samo tri. Od tog vremena čak 30 odsto mačaka se uređuje.
zanimljivosti o mačkama

Zanimljivosti o mačkama

Mačke u svom životu prosječno predu oko 10 hiljada sati, a zvuk koji pritom proizvode pozitivno utiče na ljude. Naučno je dokazano da mačke judima snižavaju krvni pritisak.
Zdrave mačke imaju temperaturu tijela između 38 i 39,1 stepeni Celzijusa. Kada je bolesna mačka ima temperaturu ispod 37,7 ili iznad 39,4 stepeni Celzijusa.
Čeljust mačke ‘dizajnirana’ je tako da može žvakati hranu samo ‘gore – dolje’, dok ljudi i psi hranu mogu žvakati i sa strane
Mačke ne mogu biti sladokusci jer ne mogu osjetiti slatki okus. Takođe, iako ih se najčešće povezuje s miševima mačke ne vole okus miša.
Kao što svaki čovjek ima različit otisak prsta, tako svaka mačka ima različit otisak njuške.
Većina mačaka ne voli vodu, ali postoje pasmine mačaka koje obožavaju kupanje. Najpoznatija mačka koja voli kupanje je Savannah i ima veoma specifično ponašanje slično psima.
Spoljašnje uho mačke ima 32 mišića koji mačkama omogućuju okretanje uha za 180 stepena.
Domaće mačke u sprintu mogu postići brzinu od 49,8 km/h.
Mačke u svom tijelu imaju 230 kostiju, ali nedostaje im ključna kost.
Mačke nemaju znojne žlijezde. Topline se oslobađaju kroz jastučiće šapa. Psi dahću kada im je vruće, mačke dahću samo kada imaju visoku temperaturu (kad su bolesne).
Mačke kao kućni ljubimci u prosjeku žive 15 godina, dok mačke koje žive na ulici prosječno dožive samo tri godine.
Izvor: Blic.rs